Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anuntat, vineri, la Bruxelles, lista comisarilor desemnati, din partea Romaniei fiind anuntat Dacian Ciolos pentru portofoliul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Guvernul de la Bucuresti l-a nominalizat, in aceasta toamna, pe fostul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos pentru postul de comisar european, din partea Romaniei.
Fostul ministru, care este si seful unei comisii de profil a Presedintiei, a castigat, in acest an, prin concurs, postul de director al Directiei Programe de dezvoltare rurala din Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene.
Romania a insistat si a facut eforturi diplomatice pentru obtinerea portofoliului european al Agriculturii, un portofoliu consistent, plecand de la pozitia de a saptea tara in Consiliul European.
Pe de alta parte, potrivit unei surse diplomatice europene, citate de AFP, Jose Manuel Barroso i-a propus fostului ministru belgian al Afacerilor Externe Karel de Gucht portofoliul Comertului, un post de prim plan, in viitorul Executiv european care isi va incepe mandatul la inceputul anului 2010.
Karel de Gucht, un crestin-democrat, o va inlocui in aceasta functie pe Catherine Ashton, din Marea Britanie, desemnata saptamana trecuta sefa diplomatiei Uniunii Europene. El va avea in special sarcina de a negocia in numele UE acorduri comerciale bilaterale sau sa impuna masuri anti-dumping.
Portofoliul Concurentei va reveni "foarte probabil" socialistului spaniol Joaquin Almunia, care l-a detinut pana in prezent pe cel al Afacerilor Economice. Postul strategic al Energiei va fi gestionat de reprezentantul german, un nou venit, Guenther Oettinger, potrivit sursei diplomatice.
Numele danezei Connie Hedegaard este evocat pentru noul portofoliu dedicat in mod specific Climatului. Pana in prezent, ea a fost ministru responsabil cu acest sector in Guvernul de la Copenhaga.
Finlandezul Olli Rehn este mentionat de diplomati pentru postul de Afaceri Economice si Monetare, care constituie paznicul bugetar european in sensul controlarii deficitelor publice ale statelor. La randul sau, romanul Dacian Ciolos ar putea prelua Agricultura.
Fiecare stat membru isi desemneaza comisarul pe care doreste sa il trimita la Bruxelles, dar Jose Manuel Barroso decide repartizarea portofoliilor. Noua echipa de 27 de persoane isi va prelua atributiile in februarie 2010, dupa aprobarea de catre Parlamentul European.