In campania electorala pentru Primaria Capitalei, in cea pentru prezidentiale din 2004, in campania actuala si intre campanii, Traian Basescu si-a acuzat in mod obsesiv adversarii politici de minciuna. In realitate, Traian Basescu minte ordinar si repetat. Dupa 5 ani de mandat, ziarul Ring a redactat un bilant al celor 22 de mari minciuni ale lui Traian Basescu.
1. Sloganul "Sa traiti bine!". Romanii nu traiesc bine. MINCIUNA.
2. O alta minciuna a lui Traian Basescu este promisiunea demisiei la 5 minute dupa ce va fi suspendat. A fost suspendat si n-a demisionat. MINCIUNA.
3. A promis romanilor ca din trei in trei luni se va duce la Universitate pentru Raportul de tara. Nu a facut-o. MINCIUNA.
4. A spus ca nu va face niciodata coalitie cu PSD. Dupa alegerile de anul trecut, a facut guvern PD-L-PSD. MINCIUNA.
5. A promis ca se va lupta cu sistemul ticalosit, coruptia si oligarhii. El insusi face parte din sistem. Sistemul este ticalosit. Coruptia exista. Oligarhii prospera. MINCIUNA.
6. A spus ca va da publicitatii actele prin care sa dovedeasca sursa legala a celor 800.000 de euro cu care fiica sa cea mare, Ioana Basescu, si-a cumparat casa din Baneasa. Nici acum opinia publica nu a vazut vreun document care sa ateste imbogatirea prin metoda "vanzarilor anterioare". MINCIUNA.
7. Pus in fata dovezilor incontestabile, Traian Basescu a recunoscut ca, in calitate de primar al Capitalei, si-a atribuit abuziv si ilegal casa din Mihaileanu si a promis ca o va restitui. Pe 17 februarie 2005, intr-o emisiune televizata, Traian Basescu a declarat ca nu o va mai restitui. In decembrie 2009, in casa din strada Mihaileanu nr. 2 locuieste tot familia Basescu. MINCIUNA.
8. A declarat ca fiica cea mica a absolvit o facultate in America. Elena Basescu a fost doar cateva luni la un schimb de experienta in America, dupa cum ea insasi recunoaste: "Tatal meu nu a mintit. Tatal meu nu a specificat decat ca am facut ultimul an de studii in America", a declarat Elena Basescu. Europarlamentarul a absolvit Universitatea Romano-Americana. MINCIUNA.
9. A declarat raspicat ca alegerile din 2004 au fost fraudate, ba chiar a cerut si arestarea celor implicati in procesul electoral, si a promis ca vinovatii vor ajunge dupa gratii. Pana la primul tur de scrutin de anul acesta, pe 22 noiembrie, niciun cetatean roman nu a fost arestat si nici judecat pentru infractiuni vizand fraudarea alegerilor. MINCIUNA.
10. Traian Basescu a promis alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Nici in prezent profesorii nu primesc majorarea de 50% votata de parlament si aprobata de presedinte, iar Educatia nu dispune decat de un 5,2% din PIB. MINCIUNA.
11. A promis ca nu vom mai avea nevoie de vize pentru America. Avem nevoie. (A declarat ca va discuta personal cazul Teo Peter cu oficialii americani.) MINCIUNA.
12. A promis ca va eradica nepotismele si numirile pe pile. Acum doua zile, Traian Basescu a recunoscut ca l-a numit pe Claudiu Saftoiu sef la SIE pentru a-i satisface un capriciu al sufletelului fostei sale consiliere Adriana Saftoiu. MINCIUNA.
13. Ataca obsesiv mogulii de presa de la Realitatea TV si Antena, dar nu spune nimic despre mogulul George Paunescu, patronul postului B1TV. MINCIUNA.
14. A spus ca n-a fost niciodata la GRIVCO. Dan Voiculescu i-a pus in fata datele celor trei vizite la GRIVCO din 2004, cand a stat in capul mesei. MINCIUNA.
15. A promis ca va pozitiona Romania pe axa Bucuresti-Londra-Washington. Remarca nu a adus decat iritare pe plan international si racirea relatiilor cu partenerii traditionali. MINCIUNA
16. A spus ca Petre Roman este cel mai bun politician din Romania. Asta nu l-a impiedicat sa il mazileasca de la sefia PD. MINCIUNA.
17. A declarat ca Romania nu va avea de suferit de pe urma crizei, apoi a spus ca nu se lupta cu criza. MINCIUNA.
18. A promis bucurestenilor ca va sta cel putin doua mandate la primarie pentru a face tot ce a promis. MINCIUNA.
19. A declarat ca va demisiona de la sefia PD daca partidul nu va lua peste 20% din voturi. In acel an, democratii au obtinut 14%. MINCIUNA.
20. A declarat ca imprumutul de la FMI este o "centura de siguranta", care sa imbuneze partenerii straini. Acum, afirma ca fara acest imprumut nu mai putem plati pensii si salarii, si cere guvernului sa se imprumute, la dobanda dubla, de la banci. MINCIUNA.
21. A spus ca nu a lovit niciodata un copil. Filmul de la Ploiesti, din 2004, arata altceva. A jurat pe Biblie ca nu l-a lovit pe copil cu pumnul. Intr-adevar, l-a lovit cu dosul palmei. MINCIUNA.
22. A promis ca, daca nu va iesi presedinte, va pleca pe mare cu brevetul de comandant de nava. Nu are dreptul sa plece pe mare, dupa ce a facut o pauza de 22 de ani pe uscat. MINCIUNA.
Concluzia: Pe 6 decembrie, avem ocazia sa-l dam jos pe mincinos!