Inpolitics informeaza: Mai pierde odata PSD pe mana lui Geoana? (Autor:Bogdan Tiberiu Iacob)

Ion Iliescu l-a taxat aspru, zilele trecute, pe fostul sau pupil Mircea Geoana, amintind ca partidul a pierdut alegerile de doua ori pe mina acestuia, in 2004 si 2009. Iliescu e indulgent; cu Geoana in frunte PSD a pierdut 7 randuri de alegeri, plus cele din 2004, care tot in carca lui pot fi puse. Marea intrebare e alta: cumva PSD va pierde din nou, anul viitor, pe mina aceluiasi fost lider, care da semne tot mai clare ca pune ceva la cale?
In 2004, a doua zi dupa primul tur al alegerilor, Geoana s-a grabit - mai mult decat suspect - sa declare public ca PSD nu are nevoie de voturile PRM, care e un partid extremist, drept pentru care voturile lui Vadim au mers la Basescu si nu la Nastase, in turul doi. Punct lovit. Intre 2005, incepand cu anticipatele de la primaria generala, si 2009, la prezidentiale, Geoana a avut grija ca PSD sa piarda tot.
De un an si mai bine el nu mai e presedinte, dar asta nu inseamna ca nu poate "executa" PSD chiar de pe margine.
In ultimele luni, fostul lider s-a comportat foarte interesant, pentru cei care i-au urmarit evolutia. In primul rind, o ciudata bunavointa a puterii l-a conservat pe fotoliul de presedinte al Senatului, desi nici macar ai lui nu ar fi fost deranjati sa fie schimbat. In al doilea rand, pozitiile lui Geoana din acest an sunt foarte putin ale unui fost lider - ori presedinte al Senatului -, si foarte mult ale cuiva care se pregateste intens pentru un rol important in viitor.
Peste vara, el a avut grija sa tina activa inclusiv misterioasa structura lansata anul trecut, in decembrie, sub numele de Comitetul National pentru Dezvoltare, cam in perioada in care prin sediul central al PSD fluiera vantul vacantei, iar la debutul toamnei si-a relansat cu surle si trimbite siteul, anuntind nasterea unei platforme de comunicare on-line, pe Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube etc.
Nu in ultimul rand, Geoana a avut o serie de intalniri discrete, peste vara, cu lideri din teritoriu si a facut tot posibilul sa reia legaturile, umil chiar, pe alocuri, cu figuri importante ale partidului. Și, sa nu uitam, pentru ca e foarte important, el a beneficiat de un mesaj de-a dreptul spectaculos, pe 4 iulie, din partea ambasadorului SUA, care, in discursul sau de ziua nationala, l-a numit "cel mai mare prieten al americanilor".
E clar ca fostul lider pregateste ceva, o miscare in interiorul partidului care va agita puternic apele in aceasta toamna, exact intr-un moment in care PSD, si USL in ansamblu, ar trebui sa se ocupe de intrarea in linie dreapta cu pregatirile de campanie. Geoana fie va forta un Consiliu National ori chiar congres, pentru a incerca o preluare, chiar si partiala, a puterii in partid, fie va determina o excludere spectaculoasa a sa din PSD, ceea ce i-ar putea da mana libera pentru injghebarea unei grupari proprii, posibil chiar pe structura CND.
Deocamdata, seful Senatului ia la mana televiziunile, inclusiv ale puterii, unde are usi remarcabil de deschise, si de unde isi lanseaza tot mai puternic mesajele proprii. Care vor deveni, pronosticam, din ce in ce mai provocatoare pentru conducerea PSD.
Ca Iliescu l-a "mirosit" deja si i-a dat un avertisment, prin recentele sale declaratii, nici nu e de mirare la un lider cu asemenea experienta. Mai ramane ca si restul "uslasilor" sa constientizeze ca, foarte curand, se vor confrunta cu o problema interna majora, care i-ar putea costa scump la imagine.