Majoritatea israelienilor se pronunta in favoarea demisiei presedintelui Moshe Katsav, aflat pe punctul de a fi inculpat pentru viol si care si-a proclamat, miercuri, nevinovatia, potrivit a doua sondaje publicate joi.
Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul Yediot Aharonot, circa 71% dintre cetatenii israelieni doresc demisia presedintelui, in timp ce un studiu publicat de jurnalul Maariv indica faptul ca 66,7 procente sustin ideea demisiei presedintelui.
Potrivit acelorasi sondaje, 29 respectiv 20,9% dintre israelieni se declara impotriva demisiei.
Premierul Ehud Olmert si mai multi alti ministri, printre care Tzipi Livni, precum si peste 30 de deputati au cerut presedintelui Katsav sa renunte la functie.
Intr-o alocutiune rostita la Ierusalim, in prezenta familiei sale, Moshe Katsav a refuzat sa demisioneze, clamandu-si nevinovatia, dupa anuntul de marti al procurorului general Menahem Mazouz privind intentia sa de a-l inculpa pentru viol, hartuire sexuala, obstructionarea justitiei si amenintarea martorilor.
Katsav a cerut Parlamentului sa accepte suspendarea sa pentru trei luni.
Printre candidatii care l-ar putea inlocui pe Katsav se afla Shimon Peres, actualul vicepremier si vechi politician israelian care se bucura de sustinerea a 45 si respectiv 40,4% dintre respondentii celor doua sondaje.
Urmeaza rabinul Israelului, Meir Lau, fost Mare Rabin al statului evreu, sprijinit de 22, respectiv 25,1% dintre israelieni, potrivit sondajelor. n