Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizeaza ca bancile trebuie sa se asigure ca garantia acordata de stat, in programul "Prima Casa", prin Fondul de Garantare a Creditelor, poate fi executata.
"In momentul in care bancile vor avea riscuri de executie in caz de neplata, atunci apar probleme suplimentare. Cam acestea ar fi lucrurile cu care sa plecam la drum: schema simpla, numai ca trebuie sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat si trebuie sa executati garantia. Garantia trebuie sa fie de la Fond, sa nu aveti garantie imobiliara", a declarat Isarescu, in cadrul intalnirii de astazi cu bancherii de la 5 banci si Guvernul.
Guvernul a extins, miercuri, obiectul de activitate al Fondului National de Garantare a Creditelor, astfel incat prin acest mecanism sa poate fi garantate si creditele acordate in cadrul programului "Prima Casa", destinat persoanelor care nu detin o locuinta proprie.
De cealalta parte, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca obiectivele negocierii sunt: minimizarea costurilor efective pentru cei care urmeaza sa acceseze acest produs, relansarea pietei imobiliare si stimularea sectorului de constructii.
"In ceea ce priveste securizarea si minimizarea acestor riscuri, sunt chestiuni tehnice. Avem deja un cadru bine definit, urmand sa stabilim absolut toate conditiile de natura tehnica pentru ca o persoana care urmeaza sa acceseze acest credit sa stie unde se adreseaza, in ce conditii il poate lua si care sunt obligatiile care ii revin fiecareia dintre parti", a declarat Pogea.
Reprezentantii Guvernului sunt optimisti ca in perioada urmatoare se vor stabili criteriile pentru a face programul operational. In acest cadru s-a inscris si intalnirea Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cu eprezentantilor Guvernului si cu bancherii de la cele 5 banci interesate sa participe la acest proiect.
Conditiile impuse bancilor pentru a participa la programul "Prima Casa": avans de 5% din creditul acordat si dobanda mica, astfel incat toti cei ce vor sa-si cumpere o casa sa aiba acces la acest program.