Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen Suceveanul, a salutat, vineri, initiativa Consiliului Judetean Suceava de a lansa proietul "Turism religios in Bucovina", dar a criticat clasa politica pentru ca refuza din "motive mincinoase" sa retrocedeze padurile Bisericii din Bucovina.
IPS Pimen Suceveanul a spus, cu prilejul lansarii proiectului "Turism religios in Bucovina", ca actuala clasa politica refuza, "din motive mincinoase", sa retrocedeze proprietatile Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei, "resursa permanenta pentru ingrijirea monumentelor de patrimoniu", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Inaltul ierarh a spus ca profita de prezenta ambasadorului Austriei la Bucuresti si a reamintit ca in perioada administratiei austriece din Bucovina imparatul Asutriei, desi era "strain de neam si de religie", nu a permis ca proprietatile Bisericii sa fie secularizate. "Deci a respectat proprietatea, ceea ce clasa politica, dupa evenimentele din decembrie 89, nici nu vrea sa auda", a spus Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. IPS Pimen Suceveanul a mai spus ca presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, trebuie felicitat pentru initiativa privind promovarea turismului religios in Bucovina, apreciind ca acesta "este un pas inainte in ceea ce trebuie sa fie pentru asigurarea resurselor necesare ingrijirii acestor valori de patrimoniu".
La randul sau, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Martin Eichtinger, a declarat ca se afla intr-o regiune care, prin istorie, are o relatie deosebita cu Austria si a anuntat ca tara pe care o reprezinta va participa la proiectele de turism lansate de CJ Suceava. Astfel, ambasadorul austriac a anuntat ca va promova un proiect pentru infiintarea unui drum de pelerinaj din Austria spre Europa de Est. El a spus ca acest drum de pelerinaj ar fi unic si ar lega Austria de manastirile din Bucovina prin Ungaria, Slovacia si Ucraina.