Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marti, ca legea lustratiei este, in prezent, un proiect "de tip ceausist", care ar avea efecte "poate, asupra presedintelui Traian Basescu".
"Legea lustratiei, astazi, este intr-adevar o lege de tip ceausist. N-are ce sa caute in context democratic. Ce valoare mai are ea? (...) Care este efectul legii lustratiei acum? Poate pentru Basescu, sa nu poata sa mai candideze", a spus Iliescu, in cadrul unei mese rotunde pe marginea evenimentelor de la Targu Mures, din martie 1990. Liderul PSD a precizat ca presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, "nu are nici macar calitatea de revolutionar", el "nefiind pe baricade, asa cum s-au regasit multi dintre cei care au infiintat aceasta Asociatie".
"Nimeni nu-i recunoaste acest drept. Toti membrii fondatori ai Asociatiei, practic, s-au cam retras. Pe acolo a fost si Dan Iosif, acolo au fost si Romeo Raicu, Silaghi Popa. Nu stiu cum (...) a ajuns (Teodor Maries - n.r.) presedinte al Asociatiei si, din explicatia lor, n-are functie politica. In conceptul lor, al statutului lor, este un fel de administrator al cladirii in care este Asociatia. Dar el si-a arogat dreptul si calitatea de a vorbi in numele Asociatiei, de a vorbi in numele revolutionarilor, el face aceste greve ale foamei. Si el merge si este primit de presedinta Camerei Deputatilor (Roberta Anastase - n.r.) pe tema lustratiei si si-a luat angajamentul ca inceteaza greva foamei daca Legea va fi votata", a afirmat Iliescu.
Fostul sef al statului a sustinut ca Maries ar fi "negociat cu Procuratura generala", Asociatia primind copii dupa dosarele Revolutiei. "Care este autoritatea lui, ca sa fie cel care sa administreze si sa gestioneze documentele Revolutiei? (...) Din pacate, s-au produs asemenea dilutii ale institutiilor statului care creeaza fisuri, care pot fi folosite si de elementele rau-voitoare", a mai afirmat Iliescu.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, marti, dupa o intalnire cu reprezentanti ai Societatii Timisoara si ai Asociatiei 21 Decembrie 1989, ca s-a stabilit un calendar clar pentru adoptarea Legii Lustratiei, pe 13 aprilie urmand sa fie discutate amendamentele. "Eu as spune o intalnire de lucru, pentru ca, dincolo de lucrurile pe care le simtim si in care credem, totusi, au trecut 20 de ani de cand aceasta lege ar fi trebuit sa treaca de Parlament si, in aceste conditii, noi am considerat sa avem o alta abordare, o abordare pragmatica. Drept urmare, am stabilit ca marti, 13 aprilie, sa ne vedem, cu amendamentele pe masa, sa discutam", a declarat Roberta Anastase. Presedintele Camerei Deputatilor si-a exprimat speranta ca pana pe 20 mai legea sa fie trecuta prin Parlament. "Va fi o solicitare si a Grupului parlamentar PD-L, dar si a altor colegi din Parlament, ca votul sa fie deschis", a precizat Anastase.
Proiectul de lege privind lustratia se refera la limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist. Prevederile acestui proiect sunt anticonstitutionale si incalca drepturile fundamentale ale omului.