Fostul presedinte Ion Iliescu a acordat un interviu postului "Radio France Internationale", pe tema proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei, elaborat de Guvernul Boc in regim de "maxima urgenta", si pe care presedintele Basescu ar urma sa-l trimita Parlamentului, spre aprobare. Puteti citi in continuare transcriptul interviului.
• 22 APRILIE 2010, H.9:20
• Realizator: Magda Prelipceanu.
• Reporter: Cosmin Ruscior
RFI: Invitatul diminetii: fostul presedinte Ion Iliescu
Reporter: Buna dimineata!
Realizator: Invitat cu greutate astazi, un important om politic, despre revizuirea Constitutiei.
• Reporter: Asa este, Magda. Discutam cu invitatul diminetii la RFI, discutam in direct, prin telefon, cu fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Buna dimineata, multumesc pentru prezenta aici, la RFI!
• Ion Iliescu: Buna dimineata!
• Reporter: Bun, iata, Guvernul propune modificarea Constitutiei. A trimis deja, la Presedintie, acel controversat proiect de lege, privind modificarea legii fundamentale. Spuneti-mi daca, la o prima vedere, intareste acest proiect al Guvernului, rolul Parlamentului?
• Ion Iliescu: Din contra, intentia domnului Basescu este sa diminueze rolul si functiile Parlamentului: reducerea Parlamentului la o singura Camera, reducerea numarului de parlamentari, folosind o demagogie populista, pentru ca, din pacate, a fost un atac permanent, pentru discreditarea Parlamentului si a parlamentarilor, de care domnul Basescu se foloseste pentru a reduce principala instutitie a democratiei, Parlamentul. Deci, una din achizitiile esentiale ale Revolutiei Romane, de a trece spre un sistem democratic, pluralist, un sistem parlamentar, in care Parlamentul actioneaza ca principala institutie a democratiei, il deranjeaza pe domnul Basescu si ceea ce urmareste este sa-i diminueze rolul, el crezand ca o structura unicamerala poate fi mai usor manipulata, mai usor de controlat.
• Reporter: In alte conditii, cu un alt sef al statului, ar fi fost o idee buna un Parlament cu o singura camera?
• Ion Iliescu: Aceasta chestiune am dezbatut-o inca in Adunarea Constituanta. Noi nu ne-am grabit sa schimbam Constitutia, dupa Revolutie. Am ales o Adunare Constituanta, care, un an si jumatate, a stat si a deliberat, a studiat experienta istorica a Romaniei, a studiat experienta tuturor parlamentelor, si europene si neeuropene, si a ajuns la aceasta formula, de parlament bicameral. Cu exceptia unor state mai mici, toate statele europene au parlamente bicamerale. Experienta Romaniei, inainte de razboi, a fost Parlamentul bicameral. In 1946 a fost suspendat Senatul si a ramas o singura camera. Deci, experienta Romaniei postbelice a fost de Adunare Nationala monocamerala. Or, Revolutia Romana si Constitutia adoptata dupa Revolutie ne-au aliniat la experienta europeana, cu cele doua camere, cu relatia dintre ele, cu controlul reciproc intre cele doua camere. Este o constructie, care are o anumita experienta in stat. Domnul Basescu vrea sa inlature toata aceasta experienta.
• Reporter: Dar, in prezent, in Europa, domnule Iliescu, raportul este destul de echilibrat; daca nu ma insel, 13 la 14 parlamente cu o singura camera, fata de cele cu doua camere.
• Ion Iliescu: Statele mici au parlamente monocamerale. Toate statele mijlocii si mari au parlamente bicamerale. Si Romania a avut, pana in ‘46, parlament bicameral.
• Reporter: Spuneti-mi, ce sanse sunt ca PSD si PD-L sa ajunga, totusi, la un compromis pe tema acestui Parlament cu o singura camera? Stim cu totii ca aveti pozitii complet diferite.
• Ion Iliescu: Absolut. Aici, nu are cum sa fie niciun fel de intelegere. PD-L-ul executa ordinele domnului Basescu, caruia i s-a nazarit aceasta idee. Parlamentul il deranjeaza, a intrat in conflict cu Parlamentul si expresia acestei chestiuni este aceasta idee, inclusiv referendum; dar referendumul este consultativ, la noi. Conform Constitutiei, Constitutia si-a asigurat unele masuri de autoaparare, deci, numai cu doua treimi, Parlamentul poate sa promoveze modificarea.
• Reporter: Dar nu va temeti ca PSD sau, ma rog, opozitia, in ansamblu, ar avea de pierdut, daca nu va tine cont de, ma rog, sa spunem vocea poporului, exprimata la acest referendum? Dincolo de orice disputa de ordin politic.
• Ion Iliescu: Ce inseamna vocea poporului? Ea este folosita demagogic, in cazul de fata. Au participat 50% din alegatori, din care jumatate s-au pronuntat pentru. Deci, practic, un sfert din populatia tarii s-a pronuntat pe aceasta chestiune, intr-un context cu totul nepregatit. Un referendum se pregateste. Elvetienii au aceasta practica, a referendumului, insa, inainte de a se pronunta, in fata cetatenilor se prezinta ambele variante, cu argumente, astfel incat oamenii sa stea sa judece. Aici n-a fost niciun fel de dezbatere. A amestecat-o cu alegerile prezidentiale, a iesit o chestiune total superficiala si in contextul unei presiuni mediatice de discreditare a Parlamentului si a parlamentarilor. Iar PSD-ul a facut greseala de a nu boicota referendumul. Aceea trebuia sa fie atitudinea corecta a PSD-ului. Si asa, a iesit o majoritate foarte slaba, la o prezenta slaba a electoratului. Deci, e un referendum cu foarte mari relativitati. Dar, chiar si asa, oricare referendum este consultativ. Parlamentul urmeaza sa delibereze, sa dezbata modificarile posibile, necesare la Constitutie, si nu numai aceste chestiuni, care-l intereseaza pe domnul Basescu, ci ceea ce este rational, intr-adevar, ceea ce este necesar pentru imbunatatirea functionarii Parlamentului. Altminteri, jocul acesta, de-a Constitutia este, iarasi, o practica nedemocratica. Constitutia aceasta s-a elaborat, cum spuneam, cu foarte multa atentie, timp de un an si jumatate. Dezbateri, consultari, consultari cu organismele europene. Si-acum, vrem sa ne batem joc de Constitutie, cu asemenea actiuni ?
• Reporter: In opinia dvs., bun, ati spus de mai multe ori, domnule Iliescu, ca nu este oportuna modificarea Constitutiei. V-as intreba de ce?
• Ion Iliescu: Uitati-va la statele cu experinta indelungata! Se joaca de-a constitutia? Schimba constitutia, cu fiecare modificare de presedinti si de guverne? Statele Unite au 200 si ceva de ani, nici macar nu au constitutie. A fost Declaratia de Independenta, la care s-au adaugat, apoi, amendamente. Anglia n-are, propriu-zis, o constitutie; de la Magna Carta, vorba aceea. Si sunt democratii viabile, experimentate, eficiente. Noi avem 18 ani de la adoptarea primei Constitutii. Am facut o prima modificare in 2003. Erau niste conditiuni modificate: am devenit membri NATO, membri UE; se impuneau anumite modificari. De asemenea, experienta primilor 10 ani ne-a dat multe elemente de reflectie, pentru a perfectiona anumite prevederi. Deci, pot fi aduse niste amendamente, care sa perfectioneze anumite elemente de functionare a institutiilor statului. Dar nu cu fiecare modificare de presedinte sau de guverne sa tot umblam la Constitutie.
• Reporter: O chestiune interesanta, domnule Ion Iliescu, vicepresedintele PD-L, Ioan Oltean, spune, pentru ziarul Gandul, ca minoritatea maghiara ar putea primi un anumit numar de mandate in Parlament, asa cum se intampla cu restul minoritatilor. PD-L vrea, de fapt, sa convinga UDMR-ul sa accepte acest parlament unicameral. Cum vi se pare ideea avansata de Ioan Oltean?
• Ion Iliescu: El emite aceasta idee, in legatura cu o alta sugestie a domnului Basescu, ca sa se ridice pragul electoral la 10%, ceea ce ar exclude UDMR-ul, care, acum, avand de-a face cu un electoral foarte disciplinat, care reprezinta cam 7% din electoratul tarii, are 7% reprezentare in Parlament. Altminteri, minoritatile mai mici au cate un reprezentant. Deci, nu stiu ce garantie poate sa aduca domnul Olteanu. Deci, s-ar alinia si minoritatea maghiara, la celelalte minoritati, cu un singur reprezentant in Parlament.
• Reporter: Spuneti-mi, in opinia dvs., ce mai poate sa faca, in prezent, aceasta Comisie Parlamentara de revizuire a Constitutiei, in conditiile in care, deja, Guvernul vine cu propria varianta de modificare a legii fundamentale!?
• Ion Iliescu: Deci, asta nu este o lege oarecare, in care Guvernul are drept la initiativa. Revizuirea Constitutiei presupune, neaparat, o deliberare in Parlament si elaborarea de propuneri de catre Parlament. In 2003, s-a adoptat un set de modificari, pe baza functionarii, timp de un an de zile, a unei comisii parlamentare, in care domnul Boc, deputatul Boc, era vicepresedinte al acestei comisii si a participat, din partea opozitiei, la elaborarea modificarilor pe care Comisia Parlamentara le-a reprezentat in legatura cu amendamentele la Constitutie. Deci, asta e procedura. Indiferent de ce spune Guvernul, e o propunere a Guvernului, sunt propuneri ale altor grupuri. Deci, o comisie parlamentara, in care sa intre reprezentantii tuturor partidelor, sa stea sa delibereze asupra tuturor propunerilor posibile. Comisia le delibereaza si le supune apoi, aprobarii Parlamentului. Ele intra ulterior la aprobarea prin referendum. Deci, pe de o parte, in Parlament, numai cu doua treimi, trec aceste propuneri de modificari si, daca Parlamentul le aproba cu doua treimi, atunci se organizeaza referendum pentru aprobarea lor.
• Reporter: Ultima intrebare, ca o concluzie, domnule Ion Iliescu. As vrea sa stiu cum anticipati dvs. ca va arata noua Constitutie? Cu Parlament unicameral si 300 de parlamentari?
• Ion Iliescu: Eu cred ca va trebui sa facem toate eforturile pentru a evita o asemenea greseala.
• Reporter: Am inteles. Multumesc foarte mult pentru prezenta, aici, la RFI!