Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat sambata inaintea inceperii Congresului partidului ca participarea lui Sorin Oprescu la reuniunea social-democratilor este in calitate de primar al Capitalei si de invitat, insa a precizat ca ar dori o reapropriere a acestuia de partid.
Ion Iliescu a fost intrebat cum apreciaza faptul ca la Congresul PSD va lua parte fostul membru al partidului, primarul general Sorin Oprescu. "Este un semn de civilizatie, mai peste tot congresele partidelor il invita de regula si pe primarul general al Capitalei", a replicat Iliescu. Intrebat daca participarea acestuia la reuniunea social-democratilor este un semn de reapropriere de PSD, el a raspuns: "Asta e alta treaba, calitatea lui de invitat este cea de primar general, restul sunt chestiuni de evolutie a lui". Intrebat daca si-ar dori totusi o reapropriere de PSD a lui Oprescu, presedintele de onoare al PSD a replicat: "De ce nu...?!".
Invitarea primarului Sorin Oprescu la Congres n-a fost pe placul presedintelui PSD Bucuresti. "Oprescu nu trebuia invitat pentru ca face afaceri cu PDL, cu Elena Udrea si Bogdan Buzaianu", i-a spus Marian Vanghelie lui Victor Ponta vineri seara la sedinta Comitetului Executiv al PSD.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste succesul motiunii de cenzura, liderul de onoare al PSD a afirmat ca, indiferent daca va fi sau nu adoptata aceasta, este un gest politic obligatoriu pentru opozitie "Indiferent de sansa sau nu, pentru ca sigur, conjuncturile sunt diferite... este o majoritate oarecum fragila, s-ar putea ca aceste evenimente, miscarile de masa sa mai influenteze parerea oamenilor, dar alminteri opozitia este datoare sa foloseasca acest instrument al luptei parlamentare, motiunea de cenzura, indiferent daca are sau nu succes", a sustinut Iliescu.