Ion Iliescu a anuntat ieri ca se retrage din "toate functiile detinute in partid". Ion Iliescu, in varsta de 80 de ani, are o functie onorifica in partid, dar, in aceasta calitate, este invitat permanent in structurile de conducere ale PSD. Iliescu a subliniat ca este in dezacord cu decizia luata luni de Comitetul Executiv privind candidaturile in echipa la conducerea partidului. El a adaugat ca i se pare "nociva" aceasta idee, pentru ca in loc sa fie selectati cei mai buni pentru functiile din partid "este luat la gramada fiecare cu echipa lui". Ion Iliescu a mentionat ca este posibil inclusiv sa se retraga de la Congres pentru a nu fi parte la o serie de idei pe care le-a catalogat drept "nocive si periculoase" pentru formatiunea social-democrata.Ion Iliescu este fondatorul partidului. El a fost sef al statului din 1990 pana in 1996, cand a pierdut alegerile prezidentiale, insa a fost ales senator pe listele PDSR de la acea vreme. Indeplineste pentru urmatorii patru ani functia de presedinte al partidului, pe care o paraseste in urma realegerii, la finalul anului 2000, in functia de sef al statului. La alegerile parlamentare din 2008, Ion Iliescu nu a mai candidat pentru un nou mandat in Parlament.

Si Ilie Sarbu se retrage Presedintele PSD Timis, Ilie Sarbu, a declarat ca se va retrage din "echipa lui Mircea Geoana" si ca il va sustine in continuare la presedintia partidului pe Victor Ponta. "In momentul in care in cursa aceasta s-a inscris si Victor Ponta este firesc sa plec din echipa lui Mircea Geoana si sa ma alatur lui Ponta, dar nu pe lista echipei de conducere. Deci nu voi candida pentru o functie de vicepresedinte sau asa ceva", a declarat Sarbu.

Mai mult, liderul PSD Timis a afirmat ca nu va mai candida la un nou mandat la conducerea organizatiei judetene.Liderul PSD Victor Ponta a declarat luni ca a decis sa candideze la functia de presedinte al partidului, precizand ca este nevoie de o alternativa in conditiile in care Adrian Nastase s-a retras din cursa. Ilie Sarbu a devenit socrul lui Victor Ponta in iunie 2007, dupa ce acesta din urma s-a casatorit cu Daciana Sarbu.

Nastase: Decizia lui Iliescu este o forma de protest

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a mentionat ca in opinia sa hotararea anuntata de Ion Iliescu este o forma de protest fata de evolutiile din ultima vreme din PSD si fata de deciziile luate luni la CEx. "Este intr-un fel o reactie asemanatoare cu reactia pe care am avut-o eu, aceea de a nu mai candida la congresul din 20 februarie", a declarat Nastase.Acesta considera ca anuntul actualului presedinte de onoare al PSD va provoca in acest moment si mai multa dezorientare si neincredere in ceea ce priveste directia in care merge partidul.

Geoana sustine ca se schimba generatiile in PSD

Mircea Geoana a apreciat ca nu conteaza functia pe care Iliescu o are in PSD si ca nu aceasta ii face presedintelui de onoare al PSD "mai importante experienta si sfatul", in opinia liderului social-democrat "domnul Iliescu fiind domnul Iliescu pur si simplu". "Eu l-am propus in 2006 ca presedinte de onoare si sunt dispus sa o fac inca o data, dar pana la urma si domnia sa a ajuns intr-un anumit moment al vietii in care decide ca, asa cum spunea, trebuie sa se dedice probabil altor activitati. Dar asta nu inseamna in niciun fel scindarea, inseamna, de fapt, pregatirea unei echipe pentru 2012 in care vom avea si oameni cu experienta si oameni mai tineri. Sunt convins ca se vor regasi acolo si Diaconescu si Ponta si ceilalti, nu ne risipim resursele in niciun caz", a afirmat Geoana.



Liderul PSD a adaugat ca retragerea lui Iliescu din toate functiile detinute in partid ar fi o pierdere pentru formatiunea social-democrata.