Forurile de conducere ale PSD - Biroul Executiv Central si Consiliul National - s-au intrunit, ieri, in ultimele lor sedinte si au pus la punct documentatia necesara Congresului. Cu aceasta ocazie, s-au inregistrat si ultimele candidaturi depuse pentru functiile de conducere. Conform statisticilor finale, trei pesedisti de rand - Mircea Geoana, Serban Nicolae si Dorinel Soare - ravnesc la presedintia partidului si au indraznit sa candideze impotriva marelui guru Iliescu. Spre deosebire de acesta din urma, contra lui Adrian Nastase s-a ridicat numai Sorin Oprescu, cei doi urmand sa se dueleze (serios) pentru presedintia executiva. La functia de secretar general viseaza cinci PSD-isti, trei binecunoscuti - Miron Mitrea, Victor Ponta si Ecaterina Andronescu - plus mai obscurii Vasile Gherasim si Francisc Toba. Pentru ca cele trei functii trecute in revista pana acum - presedinte, presedinte executiv si secretar general - reprezinta varful ierarhiei PSD-iste, este cazul sa amintim ca Ion Iliescu si Miron Mitrea sunt considerati favoritii curselor in care s-au inscris. In schimb, toata lumea asteapta cu interes sa vada cu ce scor se va sfarsi lupta dintre Nastase si Oprescu, pariurile pentru cei doi inregistrand o cota aproximativ egala. In cazul vicepresedintilor, numarul doritorilor s-a ridicat la 35 ceea ce inseamna, raportat la cele 11 jilturi puse la bataie, 3 candidati si un picior pe loc.

Corina Cretu, unul dintre vicepresedinti?

De fapt, pentru a fi exacti, trebuie sa precizam ca trei dintre locurile de vicepresedinti sunt rezervate, din start, femeilor, candidaturile impartindu-se pe sexe astfel: pentru 3 posturi candideaza 11 femei iar pentru restul de opt locuri se bat 26 de barbati. Pentru un plus de precizie, tinand cont de faptul ca toate vocile sustin ca unul dintre locurile de vicepresedinte ii apartine Corinei Cretu, se poate spune ca la sectiunea "femei” concurenta este mai acerba, respectiv cinci pe un loc. Printre cele obligate sa se lupte cu adevarat pentru achizitionarea mult ravnitului loc se numara o alta celebritate a partidului - Dorina Mihailescu, element PSD-ist omniprezent. Pentru ca tot vorbim de viitorii vicepresedinti mai trebuie mentionata prezenta mai tuturor "baronilor” pe listele de candidati, o singura absenta fiind notabila - cea a lui Doru Ioan Taracila, despre care colegii sai de partid sustin ca s-a abtinut stiind ca nu are sanse. Asa s-ar explica, de altfel, de ce Taracila a fost cel care a propus ca liderii filialelor partidului sa nu mai poata candida pentru functii centrale - amendament despre care colegii sai de partid sustin ca va cadea cu succes la Congres.

Democratia ii cam sta lui Iliescu in gat

Dincolo de cifre si nume, realitatea pare sa fi depasit nivelul democratiei general admis intr-o formatiune construita pe ruinele vechiului PCR. Ca urmare, desi declaratiile oficiale au proslavit democratia si "spectaculozitatea” competitiei interne, fetele unora dintre candidati nu arborau incantarea clamata verbal. Un exemplu in acest sens a fost si Ion Iliescu, "placut” surprins de intrarea lui Geoana in joc dar cam intunecat la fata si mult mai putin zambitor decat de obicei. In mod evident, cu toate ca nimeni nu-i pune la indoiala victoria, Iliescu ar fi preferat o unanimitate asortata cu urale si aplauze prelungite - conforma cu visele de tinerete.

Iliescu are un plan de rezerva testat la electorat

Mai mult, constient ca este acceptat doar ca o solutie disperata in cel mai critic moment al partidului, Iliescu a tinut mortis sa-i avertizeze, inca de marti seara, pe viitorii sai supusi ca nu are de gand sa renunte in favoarea nimanui ci este hotarat sa-si duca mandatul pana la capat. Anuntul a fost special destinat urechilor acelor PSD-isti (si tineri si varstnici) care preconizau, in maxim un an, trecerea lui Iliescu in rezerva si inlocuirea lui cu o figura mai proaspata - gen Serban Nicolae, de exemplu. Surse apropiate fostului presedinte al Romaniei spun ca daca Ion Iliescu nu va fi ales presedinte al PSD, cucuveaua de la Cotroceni este pregatita cu toata logistica necesara sa rupa o bucata insemnata din PSD si sa formeze, impreuna cu Ioan Talpes, Corina Cretu & Co., un nou partid pentru "binele Romaniei.” Echipa care se afla in spatele lui Iliescu a comandat cateva sondaje de opinie succesive, pentru a vedea ce ar insemna in randul electoratului o astfel de mutare. Surse bine informate sustin ca partidul astfel rezultat a beneficiat in prima faza de un procent de 10-11% din preferintele electoratului, ceea ce este destul de mult pentru un partid nou infiintat, dar ca este o dovada ca o astfel de mutare nu este deloc de neglijat. Se pare ca aceasta este arma cu care fostul presedinte Ion Iliescu santajeaza tabara care l-a impins pe Geoana drept contracandidat al lui Iliescu, fostul presedinte al Romaniei spunand ca niciodata PSD nu va ajunge sa guste din dulceata puterii daca el va rupe o parte insemnata din partid. Vom vedea ce se va intampla.
Schimbarea
PSD-ului s-a redus la rotirea cadrelor

Cu doar cateva ore inainte de Congres, se poate spune ca astazi este ziua schimbarii la fata a PSD-ului. Celebrul zambet iliescian va deveni emblema fostului partid de guvernamant, in timp ce liderul care-si consuma ultimele ore de domnie nu stie inca daca va supravietui sau nu ranchiunii declansate in randul colegilor sai de partid odata cu pierderea alegerilor prezidentiale - urmata si de maturarea PSD-ului de la guvernare. Oricum ar fi, "innoirea” PSD-ului pare a se reduce, de fapt, la o banala "rotatie a cadrelor” - metoda des practicata de tovarasi dar lipsita de orice perspective. Odata improspatat partidul cu cearceafuri vechi, este evident insa ca PSD-ul nu mizeaza pe sine la viitoarele alegeri ci tot pe votul negativ dat puterii - oricare ar fi ea in aceste vremuri de tranzitie si reasezare. Din pacate, nu se poate spune ca pierderea va fi numai a PSD-ului din moment ce toti asteptam - de ani de zile si zadarnic - maturizarea clasei politice romanesti si aparitia unor partide responsabile si apte sa ofere solutii si alternative, fie ele social-democrate, crestin-populare sau liberale. Dupa cum se vede insa, mai avem de asteptat.