HotNews il citeaza pe Ion Iliescu: "Declaratia d-lui Basescu despre Curtea Constitutionala este nu doar socanta, ci si penibila! Presedintele a declarat razboi tuturor!"
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, sustine pe blogul sau ca seful statului a avut in ultima vreme "cateva iesiri publice, care mai de care mai socante. Insa, declaratia sa cu privire la Curtea Constitutionala, pe care a caracterizat-o ca fiind "penibila" - este nu doar socanta, ci intr-adevar penibila!" Iliescu considera ca "in ultima vreme, Traian Basescu a declarat razboi tuturor!". Fostul sef al statului e de parere ca "nici acum, dupa aproape 6 ani de mandat, dl Traian Basescu nu a invatat care este rolul sau ca presedinte in sistemul nostru constitutional!" Joia trecuta, presedintele Basescu a spus, referindu-se la decizia Curtii legata de Legea Educatiei, ca "e evident cat de penibila poate fi o institutie inconsecventa cu propriile decizii".
Iata alte declaratii facute de Ion Iliescu pe blogul personal:
• Poate ca aceasta declaratie a d-lui Basescu este in stilul cunoscut, de totala inconsecventa, pe care il practica presedintele. Cand i-a convenit, a luat apararea Curtii Constitutionale; cand nu-i convine, nu are nici o retinere sa o jigneasca. Desi, asa cum constata multi comentatori, componenta Curtii s-a schimbat in ultimul timp, incluzand exclusiv oameni propusi de Cotroceni si de PDL.
• Nu numai ca o asemenea declaratie este inacceptabila pentru presedintele tarii - primul care trebuie sa apere institutiile statului; ea e de natura sa constituie un nou precedent periculos, asa cum au fost si altele - cand presedintele Basescu a atacat Parlamentul, Justitia, magistratii, corpul didactic. In ultima vreme, dl Traian Basescu a declarat razboi tuturor!
• Nici acum, dupa aproape sase ani de mandat, dlTraian Basescu nu a invatat care este rolul sau ca presedinte in sistemul nostru constitutional !
• Dl Basescu a ramas cu o mare ranchiuna fata de cei care l-au suspendat in anul 2007, in loc sa invete din lectia de atunci!
• Din pacate, acum cand tara trece prin momente grele si cand ar fi nevoie de un om echilibrat in fruntea statului, modul intempestiv si superficial in care se comporta actualul presedinte este de natura sa agraveze lucrurile.
• Presedintele ar dori, asa cum explica "pe intelesul tuturor", ca opozitia din Parlament sa stea cuminte in banci si sa voteze legile asa cum sunt ele propuse de guvern (desi, fie vorba intre noi, din trei legi, doua nici nu au fost inca prezentate la Parlament: bugetul si legea salarizarii unitare).
• Este un mod total neserios de a intelege relatiile dintre putere si opozitie in democratie.
• Au dreptate toti comentatorii care subliniaza ca, in esenta, cel ce intretine starea de incordare si blocheaza totul in viata noastra politica este chiar presedintele Basescu, care nu-si indeplineste rolul pe care i-l confera Constitutia.
• Dl Traian Basescu a mai descoperit un lucru. In fata investitorilor straini, dansul si-a exprimat indoielile ca "Europa sociala ar mai fi o solutie"; si a mai afirmat ca "nu este posibila o Romanie sociala, pana nu se va realiza o Romanie performanta". Ca si cum cele doua calitati nu ar fi compatibile!!! O adevarata Romanie performanta nu poate fi decat o Romanie sociala - adica o Romanie in care de performantele economice sa beneficieze marea majoritate a cetatenilor sai si NU o minoritate privilegiata ! Aceasta este deosebirea fundamentala dintre viziunile si abordarile unei stangi democratice (de fapt, o abordare realista) si cele ale unei drepte politice obtuze, insensibila la interesele celor multi!
• Din pacate, in conditiile date, cand s-ar impune o actiune unitara a opozitiei, sunt total de neinteles iesirile provocatoare ale d-lui Crin Antonescu. A facut bine Victor Ponta ca nu s-a lasat antrenat in acest joc si s-a abtinut sa raspunda acestor atacuri nejustificate ale liderului liberal. Sper ca si Crin Antonescu sa depaseasca unele judecati pripite, bazate probabil pe calcule subiective si sa abordeze cu maturitate si intelegere politica nevoia unor actiuni comune ale opozitiei pentru salvarea tarii de o guvernare atat de paguboasa.