Ion Iliescu publica pe blog articolul "IN ITALIA", pe care il puteti citi in continuare.
'Cu prilejul prezentei la Roma, ocazionata de participarea la sesiunea anuala a Academiei Europene de Relatii Economice si Culturale (AEREC), despre care am relatat anterior, m-am intalnit la sediul Partidului Radical Italian, cu presedintele acestuia - Marco Panella (cunostinta veche, din anii tineretii noastre, din 1956, cand el era presedintele organizatiei nationale a studentilor italieni, calitate in care ne-am intalnit la Congresul Uniunii Nationale a Studentilor Francezi, de la Strasbourg). Marco Panella este o figura cunoscuta, interesanta a lumii politice italiene, prin spiritul sau activ si nonconformist in sprijinul democratiei, al libertatii de exprimare si manifestare a tuturor optiunilor politice si ideologice, impotriva tendintelor antidemocratice si totalitare.
Am avut, deasemeni, prilejul sa ma reintalnesc cu fostul ministru de externe al Italiei, Gianni de Michelis, prima personalitate politica pe care am intalnit-o in cursul primei mele vizite in Italia, in calitate de sef al statului in 1991. Intalnirile cu Gianni de Michelis sunt intotdeauna placute si interesante , el ramanand ancorat in realitatea politica si intresat in urmarirea vietii internationale .

Intalnirea cu romanii din Italia

In zilele de 11 si 12 iunie am avut prilejul sa ma intalnesc cu reprezentanti ai comunitatilor de romani care traiesc si muncesc in Italia. Interesanta a fost, mai ales intalnirea de duminica, 12 iunie , cu peste 200 de romani, membri ai organizatiei PSD, constituita nu de mult, reunind reprezentanti ai romanilor din Roma, Torino, Milano, Florenta si alte localitati .
Au participat la aceasta intalnire si reprezentanti ai Partidului Democrat Italian (un vicepresedinte al partidului), ca si presedintele AEREC - prof. Carpintieri, care au salutat adunarea si si-au exprimat sprijinul lor structurilor organizate ale comunitatilor de romani, pentru integrarea in viata societatii italiene si depasirea unor greutati cu care se confrunta acestia. Au luat cuvantul mai multi reprezentanti ai organizatiilor din Roma si Milano, ca si singura romanca aleasa membra a Consiliului Local din Tivoli, o romanca angajata in administratia primariei din Roma, buna cunoscatoare a problemelor diverselor categorii de romani, reprezentantii organizatiei de studenti, doi gazetari ce redacteaza si publicatia in limba romana. A fost o dezbatere vie, apreciata de toti cei prezenti. Cele cateva exemplare din volumul "Dupa 20 de ani" - pe care le-am oferit celor prezenti , precum si unele volume din lucrarea scrisa in anul 2000 - " Incotro societatea romaneasca?" - varianta tradusa in limba italiana - au fost primite cu interes; participantii au solicitat detalii si despre volumul aflat in curs de aparitie - "Fragmente de viata si de istorie traita" - fiind dornici sa intre in posesia acestuia.
Luni, 13 iunie , am efectuat o vizita la Napoli, unde am fost primiti , impreuna cu grupul de persoane reprezentand diverse structuri economice - participanti la sesiunea AEREC - la Consiliul Regional Catania, unde am purtat convorbiri cu vicepresedintele Consiliului si alti reprezentanti - interesati in dezvoltarea relatiilor cu Romania, tinand seama si de cresterea numarului de romani, care lucreaza in regiune si in sudul Italiei.'