Mult asteptata scrisoare a lui Ion Iliescu, departe de a constitui intr-o demisie - dupa cum sperau unii „prostanaci”- s-a dovedit a fi un excelent material pedagogic pentru acei care isi faceau sperante ca ultimul presedinte comunist al Europei se pregatea sa traga... pe „dreapta”. Calm, sfatos si conciliant, coerent si hotarat, Iliescu reuseste sa le articuleze geoanelor, nastasilor si hrebenciucilor cate o limba de lemn peste ceafa. Desi nu face nici o nominalizare, Iliescu a pornit un razboi fatis cu toti cei care se afla acum la conducerea partidului. A devenit chiar mai agresiv cateva ore mai tarziu, dupa ce „prostanacul” Geoana s-a trezit sa-l imbie cu functia de presedinte onorific. Lezat in amorul propriu, Iliescu a declarat ca nu-l intereseaza functiile si titulaturile, pentru ca el este oricum „liderul traditional al partidului”.
Cea mai spectaculoasa parte a scrisorii lui Iliescu catre partid, redactata mai pe intelesul unui „handicapat politic”, este aceea in care solicita inlaturarea membrilor corupti sau acuzati de coruptie: „Din partid ar trebui inlaturate, sau in orice caz marginalizate, asa cum s-a cerut in dezbaterile premergatoare Congresului si s-a enuntat in cadrul lui, persoanele corupte sau vulnerabile in plan moral”. Aluzia este mai mult decat transparenta. Pentru orice roman care a auzit de PSD, cele mai controversate personaje ale acestui partid sunt Adrian Nastase, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. Lista poate continua cu Dan Ioan Popescu, Serban Mihailescu, Ioan Taracila, Dan Matei Agathon si multi altii. Cu atat mai mult cu cat mare parte din cei enumerati sunt deja cercetati penal, sau cel putin vehiculati in tot felul de afaceri penale. In aceste conditii, toate personajele enumerate mai sus sunt mai mult decat „vulnerabile in plan moral”. Iar Iliescu a cerut, politicos aproape, excluderea lor din partid.
„Handicapatul”Geoana, avansat de la „prostanac” la „neintelept”

Ceea ce iese in evidenta in acesta scrisoare este tonul extrem de diplomat, cu toate ilaritatea specifica unui limbaj de lemn, atat de indragit totusi de Iliescu. Fostul sef de stat isi face chiar o neasteptata mea culpa: „am regretat sincer anumite excese de limbaj in exprimarea unor opinii”, referindu-se la savuroasele episoade in care Geoana a fost pur si simplu ridiculizat de apelative precum „prostanac” si „handicapat politic”. A recunoscut chiar si frustrarile care il macina dupa pierderea sefiei de partid, dar vorbeste deschis despre acei oameni care s-au batut pentru posturile de lideri ai PSD, fara a avea constiinta politica de a se retrage. Din nou aceleasi sageti catre Nastase si Mitrea. Cat despre nefericitul Geoana, devenit jucaria preferata a Bunicutei, acesta nu ocupa un loc important in preocuparile lui Iliescu. L-a mai urecheat, totusi, putin, in cadrul unei emisiuni televizate, in care a opinat ca actualul - si se pare vremelnicul - presedinte al social democratilor, da dovada de „neintelepciune” in iesirile sale, dar acest pacat poate fi tolerat, in opinia lui Iliescu, intrucat Geoana „abia acumuleaza experienta politica”.