BLOGUL LUI ION ILIESCU: REFERENDUMUL SI DEMOCRATIA

1. In democratie conteaza legea majoritatii - a celor responsabili care isi asigura riscul si raspunderea votului.
- Nu absenteistii - neinteresati de soarta cetatii ;
- Nu lasii care nu-si asuma votul si respectiv exprimarea opiniei.

2. Decizia boicotului, luata de domnul Traian Basescu si adeptii sai este decizia unor lasi care s-au temut de opinia cetatenilor.

3. Decizia Curtii Constitutionale, cu stabilirea pragului minim de 50% nu lua in calcul decizia de boicot din partea celui implicat si a sustinatorilor sai.
A ignora acest efect al boicotului inseamna a nesocoti votul cetatenilor activi care s-au prezentat la vot si deci s-au pronuntat pentru demiterea domnului Basescu - deci a nesocoti parerea a 9 milioane de romani

4.Realitatea demografica a Romaniei este aceea ca nu mai exista 18 milioane de romani cu drept de vot. Se opereaza cu statistici invechite.
- Romania are o crestere demografica negativa (populatia scade anual cu cel putin 200.000 de oameni)
- Iar circa 2 milioane de romani sunt pleacati din tara definitiv sau temporar.
Deci, in realitate, cei 9 milioane de votanti la referendum - nu reprezinta 50% ci cca. 60% din cetatenii cu drept de vot.

5. In aceste conditii, este uluitoare insolenta cu care domnul Basescu doreste invalidarea referendumului.

6. Dimpotriva, eu cred ca toate acestea constituie argumente clare pentru Curtea Constitutionala pentru a valida votul romanilor la referendum.

7. Domnul Basescu a fost votat in 2009 cu 5 milioane de voturi. Acum, 8 milioane de romani ii spun ca trebuie sa plece. A nesocoti acest vot al romanilor ar fi un act iresponsabil al domnului Basescu. Singura concluzie onorabila pentru domnia sa ar fi : sa plece, sa-si dea singur demisia.

8. In Europa nu exista conditia prezentei a peste 50% din alegatori ci sunt frecvente situatiile in care aceasta cifra se situeaza mult sub acest prag.

9. Deci Curtea Constitutionala trebuie sa valideze referendumul, in spiritul respectului fata de vointa clara a electoratului roman.