Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, sustinut pentru functia de prim-ministru de PNL si PSD+PC, a declarat, miercuri seara, la Antena 3, ca portofoliile din viitorul Guvern vor fi negociate pe baza unui protocol politic.
"Avem in fata o constructie inedita: un Guvern politic cu un premier independent si aici pot sa va dau si singurul nume care reprezinta, cel putin pentru noi trei, o certitudine, este persoana mea pe functia de prim-ministru. In afara de aceste lucru, este clar ca avand un Guvern politic, portofoliile vor fi negociate pe un protocol politic, intre partidele si formatiunile care vor trimite oameni in Guvern. Cu certitudine ca se va tine seama de ponderea partidelor in Parlament sau de ponderea unei formatiuni fata de celelalte", a afirmat Iohannis.
El a evitat sa dea mai multe detalii despre componenta viitorului Guvern, spunand ca impreuna cu Crin Antonescu si Mircea Geoana a hotarat sa nu se intre in aceste amanunte. Intrebat daca rectorul Andrei Marga s-ar potrivit cu proiectul Iohannis, acesta a spus ca este compatibil, pentru ca este un politician si profesor universitar pe care il respecta, dar asta nu inseamna ca in final este o persoana care va fi sau nu va fi nominalizata. El a adaugat ca inca nu s-a stabilit procedura prin care se vor fi nominalizate persoanele si a evitat sa spuna cine nu va fi acceptat in Guvern, motivand ca nu face afirmatii de tip negativ.
Klaus Iohannis a dat asigurari ca atunci cand se vor negocia portofoliile si persoanele, va incerca sa gaseasca solutii prin care sa nu se simta cineva respins, ci acela care va fi ales sa se simta promovat de partid si de catre el. De asemenea, Iohannis a subliniat ca protocolul semnat de Geoana si Antonescu si proiectul cu el premier arata ca toti trei formeaza o echipa, ‘‘iar astfel de echipe intre politicieni nu se formeaza foarte usor‘‘.
"Faptul ca ne-am intalnit noi trei si am constatat foarte repede ca suntem compatabili, ca dorim aceleasi lucruri in fond - o buna guvernare, sa scoatem tara din criza printr-o abordare de o modalitate simpla, deschisa, este deja un lucru care este definitoriu pentru proiectul nostru. Suntem hotarati sa facem lucruri bune, dar nu suntem incrancenati. Suntem diferiti, dar suntem compatibili. Noi nu ne-am adunat ca sa impartim ciolanul, ne-am adunat ca sa incercam sa guvernam tara intr-un mod deschis, european, transparent si pentru oameni", a subliniat Iohannis.
Primarul Sibiului a adaugat ca este cu certitudine important de stiut ca ei nu au inceput discutia de la impartirea puterii sau de la modalitati concrete prin care fiecare sa poata aduce pe cineva in aceasta ecuatie. "Am pornit chiar de la esenta: cum trebuie guvernata tara, care sunt problemele pe care trebuie sa le rezolvam si care sunt diferentele peste care trebuie sa trecem foarte repede", a mai spus Iohannis, care a sublinit ca aceasta abordare este noua pentru clasa politica.