Senatorul independent Ioan Talpes (ex-PSD) a declarat la Targu Mures ca vor urma "al doilea si al treilea val" de dezvaluiri privind colaboratori ai Securitatii, care vor aduce "surprize serioase", pentru ca, desi majoritatea politicienilor cred ca au existat doua arhive, au fost de fapt trei.

Talpes, fost director al SIE, a precizat ca a treia arhiva cuprinde filme si "jachete", adica microfilme speciale, cu date esentiale din dosare. Acesta a declarat ca microfilmele se afla acum in administrarea Serviciilor secrete si ca s-au descoperit intamplator cand biroul sau a fost zugravit. "Nu era tavan fals, era un rigips puternic, si era plin. Eu sunt sigur ca se vor dezvalui, nu si cele operative", a spus Talpes.
El a sustinut ca va fi un al doilea val de dosare, care au conexate actiuni dupa 1990, precum si un al treilea, referitor la "ofiteri din Serviciile de informatii cu identitate falsa, ce actioneaza la ora actuala in politica romaneasca".
Referitor la dosarele din "al doilea val", Talpes s-a declarat sigur ca in prezent se lucreaza la o disjunctie a dosarelor ce pot fi trimise la CNSAS.
"In ceea priveste dosarele din valul trei, nu stiu daca vor fi desecretizate, eu voi avea o initiativa, ca sa-i retraga", a spus Talpes. Fostul sef al SIE a mai declarat ca nu exclude posibilitatea manipularii unor dosare, precizand ca se refera la manipularea unor informatii de dinainte de 1989 si ca, de aceea, sustine desecretizarea. "Fabricate, cred ca sunt mai putin", a adaugat el.
"Pile" la CNSAS
Pe de alta parte, Talpes s-a declarat convins ca presedintele PIN, Cozmin Gusa, nu are acces la informatii din dosare, ci relatii speciale cu CNSAS. "Totusi, un om politic serios trebuie sa stie ca o informatie de acest fel genereaza malversatiuni. Cred ca ar trebui sa-i spun ca nu are ce cauta in politica", a adaugat senatorul, care a atras atentia asupra pericolului care rezida in faptul ca "au inceput sa se ceara dosare de fotbalisti si de petrolisti". "Aceasta e calea prin care se incearca blocarea desecretizarii", a spus Talpes.
Ioan Talpes a mai apreciat ca o dosariada pe tema colaboratorilor Serviciilor de informatii externe ar fi o greseala. "Aceasta este o alta categorie, care n-ar fi bine sa fie abordata", a spus el, sustinand ca trebuie facuta o disjunctie intre activitatile si atributiile interne si cele externe. "Acum, SIE are posibilitati reale de comunicare cu toate tarile NATO si, daca s-ar intra in aceasta zona, nu le-ar conveni nici lor. Ar fi o mare greseala daca s-ar incepe discutiile asupra acestor oameni, deoarece s-ar produce destabilizare in alte zone. Securitatea, pe plan intern, a aparat sistemul comunist. Ar fi o mare greseala daca s-ar trece la discutarea oamenilor care au desfasurat actiuni in strainatate si eu m-as declara impotriva", a spus Talpes.
"Basescu nu a fost colaborator al Securitatii"
Ioan Talpes a mai spus ca el crede ca presedintele Traian Basescu nu a fost colaborator al Securitatii, deoarece a operat intr-un sistem paralel, al Marinei. "Este vorba de sisteme ce aproape se excludeau. El, in calitate de comandant de nava, trebuia sa dea zilnic rapoarte, nu la Securitate, ci la forurile competente. Nu cunosc cazuri de comandanti de nava in subordinea Securitatii. Nu gasim rapoarte ale altor comandanti de nava in acest sens", a aratat Talpes. Senatorul a aratat insa ca era posibil ca Securitatii sa ii fie trimise copii ale rapoartelor intocmite de comandantii de nava.