Vicepresedintele PD, deputatul Ioan Oltean, a declarat ca PD nu va mai colabora cu UDMR nici in prezent si nici in viitor, ca urmare a deciziei luate de liderii Uniunii de a transmite electoratului sau propunerea sa nu-l sustina la referendum pe Traian Basescu.
"M-a suprins extraordinar de mult declaratia UDMR. Recunosc ca asteptam mai mult echilibru si mai multa intelepciune de la liderii UDMR. Se pare insa ca interesele materiale ale acestora sau interesele de grup ale celor ce conduc UDMR sunt deasupra intereselor comunitatii maghiare din Romania", a spus liderul democrat. El a adaugat ca are suficient de multe informatii si a purtat discutii cu o parte dintre parlamentarii UDMR care i-au declarat deschis ca sunt impotriva demiterii presedintelui si ca vor mobiliza populatia pentru a se prezenta la vot si a vota in acest sens. "Se pare insa ca Markó Béla si Verestoy Attila au alte interese decat are populatia maghiara. Prin aceasta atitudine este clar ca UDMR a rupt orice fel de puncte de comunicare, de colaborare cu PD in prezent si in viitor", a afirmat Ioan Oltean. Democratul a facut precizarea ca afirmatiile sale referitoare la ruperea colaborarii se aplica numai la relatiile de colaborare la nivel national, cea din plan local fiind foarte buna intre PD si UDMR.
In schimb, Ioan Oltean a spus ca nu l-a surprins deloc declaratia PNL ca va incepe o campanie activa pentru demiterea presedintelui, intrucat era o atitudine previzibila. "Ultimele actiuni politice ale PNL sunt indreptate clar impotriva presedintelui Traian Basescu. Este clar din declaratia lui Tariceanu ca omul acesta manifesta o dusmanie cumplita impotriva lui Traian Basescu. Repet ce-am mai spus: pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti", a declarat Oltean.