Daca, in urma cu aproximativ doua saptamani, imediat dupa alegerile locale, conducerea PSD-ista de la judet hotara sacrificarea lui Dan Matei pentru rezultatele slabe obtinute in municipiul Oradea, cei de la Bucuresti au hotarit vineri acelasi lucru in cazul presedintelui PSD Bihor, Mihai Bar, pentru procentul de 13,55% obtinut in alegeri la nivel judetean.
Desi exista contestatari, Bar nu a protestat
Liderii unor filiale cum ar fi cea de la Brasov au considerat decizia ca fiind nestatutara. Liderul bihorean a declarat presei ca se astepta la acest lucru si nu considera masura luata ca fiind exagerata. Decizia a privit mai multe judete care erau in aceeasi situatie, asa ca nu poate fi vorba de o comanda politica. Mihai Bar a mai declarat ca se va organiza o conferinta la nivel judetean pentru alegerea noii structuri de conducere si ca nu stie inca daca va mai candida pentru vreun post.
Exista insa la nivelul organizatiei judetene pesedisti care sustin ca, de vreme ce nu a fost stabilit procentajul de performanta de 20% inainte de alegeri, nu este normal ca dupa alegeri acesta sa fie luat in consideratie. Un alt motiv de nemultumire pe care il au PSD-istii care fie au fost demisi, fie si-au dat demisia il reprezinta modul de calcul al celor 20%. Asta pentru ca este una sa obtii 20% din 40.000 de locuitori, si alta sa obtii 20% din 400.000 de locuitori.
Dupa razboi...
Cat de mult va afecta aceasta decizie viata politica a fostului lider pesedist ramane un subiect de discutie pentru apropiatii fostului presedinte. Asta pentru ca la ultima conferinta de presa Mihai Bar sustinea ca se va retrage din viata politica in cazul in care nu va obtine un post de senator. Exista inca si posibilitatea ca Mihai Bar sa dea peste cap decizia de la nivel central. Asta pentru ca exista semnale ca unii pesedistii bihoreni il vor tot pe el presedinte al organizatiei judetene. Nu de aceeasi parere este si Claudiu Pop, presedintele interimar al PSD Oradea, care a declarat telefonic pentru Realitatea bihoreana: "Daca ne mai lasau cateva zile, poate faceam noi acest lucru dupa rezultatele groaznice pe care le-am avut. Noi am pierdut alegerile europarlamentare ocupand locurile 2-3. Acum am pierdut si aceste alegeri pe locul patru, un rezultat groaznic. Va fi un presedinte interimar, deocamdata nu stim cine, si apoi vor fi alegeri. Dar asta conteaza mai putin. Important este sa ne dam mana si sa ducem partidul acolo unde ii este locul. Este o greseala comuna. Trebuie sa schimbam si metoda de a face politica, si nu doar liderii", a declarat deputatul PSD Claudiu Pop.
Era de asteptat
Demiterea in bloc a conducerii judetene a PSD nu pare a-i surprinde pe reprezentantii celorlalte partide.
"Era de asteptat. Este problema lor interna si nu e de datoria mea sa ma pronunt, dar cu rezultatele pe care le-au avut mi se pare normal. Am inteles ca Iliescu i-a cerut personal demisia lui Mihai Bar si ca nu a vrut sa si-o dea", a declarat seful studentilor pedelisti, Dorin Corchis.
Nici cei din PNL nu au vrut sa se pronunte. Totusi consilierul local oradean Mihai Manea a declarat: "Nu este nicio noutate. Peste tot, la toate partidele care nu au obtinut rezultate, s-a intamplat acelasi lucru, inclusiv la noi, la PNL. Depinde insa ce contributie a avut domnul Bar la esecul PSD-ului in aceste alegeri si ce relatii a avut cu domnul Geoana sau cu domnul Nastase. Este adevarat ca ar fi fost normal ca acel plafon de 20% sa fie anuntat inainte de alegeri, pentru ca reprezentantii PSD sa stie ce ii asteapta, dar, cum stim cu totii, in viata politica multe decizii se iau fara a avea nicio legatura cu logica".