Cotidianul informeaza: "A sosit vremea schimbarii" (autor Cornel Nistorescu).
'Schimbarea puterii este obligatorie si necesara, dar insuficienta. L-am citat pe Ion Iliescu, de regula socotit de multa lume ca fiind un "necitabil". Explicatia are ciudatenia ei. In primul rand pentru ca si Ion Ilescu a fost printre cei care la un moment dat sustineau politica la asteptare. Adica talonarea critica a regimului Basescu pana cand acesta, uzat, obosit, stors, va cadea ca o para malaiata. Cu vremea, si Ion Iliescu, si PSD au renuntat la aceasta filosofie. Cautarile de solutii au dus la actuala USL. Interesant este faptul ca Ion Iliescu pune o conditie la debarcarea actualei bande politico-financiare. Neobositul politician roman al tranzitiei acrediteaza ideea ca debarcarea regimului nu este suficienta. Mai trebuie ceva. Ce anume? Nu stiu daca romanii se intalnesc cu fostul presedinte in materie de diagnostice. Fiecare crede ca raul de acum si are radacinile in alta parte. Adevarul este ca fiecare roman se crede un analist politic de talie cel putin egala cu a fostului presedinte al Romaniei.
De ce este insuficienta debarcarea clanului Basescu? Foarte simplu! Pentru ca garantiile pentru o prestatie similara a unui alt regim nu au fost inca formulate. Inca USL nu s-a grabit sa intocmeasca o "Biblie a interdictiilor". Probabil ca multi dintre cei care se vad aproape de putere isi imagineaza ca scapa fara asemenea garantii. In acelasi timp, actuala opozitie tradeaza o anume suficienta. Lasa sa-i scape mult prea multe semne ca va ajunge la putere cat mai curand cu putinta. Ca atare, nu trebuie sa faca prea mari eforturi, nici sa creioneze proiecte de dezvoltare sau solutii de iesire din criza pentru majoritatea institutiilor publice. Ion Iliescu sustine ca o reconsiderare a profesionalismului, plus tinuta etica si devotament fata de populatie ar fi valorile de baza pentru o redresare pe toate planurile.
Nu ma grabesc sa-l contrazic. Aceste valori stau la baza tuturor conceptelor si reconstructiilor politice. Impachetarea este diferita. Or, actuala Opozitie tot amana programul si textul de credinta cu care sa castige populatia.
Tragicomedia vine de la faptul ca Traian Basescu si ai lui se inghesuie sa ne convinga ce popor de lenesi care nu merita un asemenea guvern, un as;a guvernator de BNR si un asa mare actor ca seful statului. Ei bine, in aceste zile chiar este loc pentru un program de redresare nationala. El ar adauga roata care ne lipseste pentru a incerca intoarcerea Romaniei pe un drum de normalitate.'