Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, si-a anuntat ieri intoarcerea in PSD, motivandu-si gestul prin legea alesilor locali care l-a obligat sa-si declare apartenenta politica, dar si pentru ca, spune el, s-a schimbat atmosfera la filiala de cand au venit la conducere Oprescu si Vanghelie.
Ontanu a demisionat in martie, in plin scandal in PSD, marcat de retragerea sprijinului politic lui Adrian Nastase si de scandalul averii lui Dan Ioan Popescu (DIP), pe atunci inca presedinte al PSD Bucuresti. Ontanu, care denuntase atunci "paruiala din partid" la care nu vrea sa ia parte, nu a recunoscut faptul ca schimbarea de conducere din iulie, cand DIP a predat oficial filiala lui Sorin Oprescu si lui Marian Vanghelie, a avut un rol hotarator in revenirea sa. "Nu voi vorbi de rau pe niciunul dintre colegii mei. La acel moment, a fost o anumita situatie, insa pastrez amintiri placute si din perioada in care am lucrat impreuna", a raspuns Ontanu unei intrebari despre rolul plecarii lui DIP, dupa ce mai inainte criticase faptul ca in timpul guvernarii PSD erau ministri care "nici nu-ti strangeau mana". "Nu criza cu Nastase era problema", a adaugat primarul, ci "scandalurile interne" si "certurile".

"Optiune sentimentala"

Primarul este convins ca legea alesilor locali, dar si schimbarea din partid au fost in egala masura cauzele intoarcerii sale, ilustrand printr-o serie de parabole diferenta dintre cele doua conduceri. "Inchipuiti-va ca suntem intr-un ring de box, acolo sunt niste reguli, oamenii se respecta. Eu am plecat atunci cand n-am mai reusit sa pastrez regulile in cadrul ringului. Oamenii isi dadeau atunci crosee, upercuturi, lovituri sub centura. Acum, constat cu mare placere ca pe acea arena, pe acel ring, regulile se intorc acasa", a declarat edilul. El a adaugat ca, modificarea legii alesilor locali a constituit un imbold suplimentar de a reveni. "Daca nu era legea, m-as fi intors, dar peste o luna, doua", a precizat Ontanu, care a sustinut ca, daca ar fi ales calea cea mai usoara si cea mai rationala, s-ar fi dus la PD, un partid la putere si cu ai carui oameni, Adriean Videanu, Razvan Murgeanu si Vasile Blaga, se intelege bine. "Am ramas cu optiunea sentimentala", a conchis primarul. El a mai spus ca, daca s-ar fi inscris in PD, ar fi avut probabil "foarte mult de castigat", dar a preferat PSD.

Primire calduroasa

Presedintele filialei Bucuresti, ales in mod oficial luna trecuta, senatorul Sorin Oprescu, a sarit si el sa sprijine argumentele primarului. "Sportul de care domnul Ontanu vorbea metaforic nu e boxul, ci datul la gioale. Acum ne refacem unitatea partidului in fata unor agresiuni politice si administrative ale actualei Puteri", a declarat Oprescu.
El a mai anuntat ca odata cu Ontanu PSD a mai castigat si un consilier la sectorul 6, fostul pedist ßtefan Preda.
PSD are acum in Bucuresti doi primari, 12 consilieri generali, dintre care doi inca nu au decis daca raman la partid, si 46 de consilieri locali. Neculai Ontanu este singurul primar bucurestean al PSD care a castigat in confruntarea pentru alegerile locale de la Bucuresti in vara lui 2004 ca reprezentant al partidului condus atunci de Adrian Nastase.