Adevarul publica un interviu cu Radu Mazare intitulat "Nu s-a trezit vana in romani, in ’89!", din care puteti citi in continuare a treia parte.
"Adevarul": Cum de ati intrat in PSD?
Radu Mazare : Eram independent si au venit Nastase cu Mitrea la mine sa preiau PSD-ul. Au constatat ca nu pot sa castige Primaria si mi-au propus sa preiau PSD Constanta.
A.: De unde dragostea PSD-istilor fata de dumneavoastra?
R.M.: : Pai, n-auzi ca nu puteau sa castige Primaria? Si calculul lor politic a fost sa ma invite pe mine.
A.: Cum vi se pare faptul ca Iliescu da acum lectii la televizor despre ce e rau si ce e bine in tara?
R.M.: Ba, vrei sa-ti spun ceva? Eu m-am fugarit cu Iliescu, cu "Mai, animalule!". Dar Iliescu este un conducator intelept, destul de intelept, si in orice caz este un conducator cum ar trebui sa fie in Romania, in sensul ca incearca sa aplaneze conflictele. Ca de fapt asta e problema mare: conflictele dintre noi
A.: Mai e o problema si ca la noi conflictele se aplaneaza cand ii arunci fiecaruia cate un ciolan de ros...
R.M.: Si? Care e problema ta daca alora doi le-a aruncat cate ceva si trag la rame si barca merge inainte? Nu e mai grava problema ta cand tu esti in barca aia si baietii nu trag la rame si te scufunzi?
A.: Au cam tras la rame pana au furat cu totul barca.
R.M.: Pai, uite, de-aia merge tara cum merge. Pentru ca aveti o gandire nihilista si va ganditi la altii in loc sa va ganditi cum ar putea sa mearga treburile. Pai, eu, ca sa pot sa-mi fac niste programe, la inceput, cand eram primar independent si nu aveam pe nimeni in Consiliu care sa ma sustina, le-am dat cate una, cate alta, un terenus aluia, nu stiu ce altuia. In masura in care legislatia de atunci imi permitea. Le-am facilitat cate ceva si i-am pus cap la cap si astfel au votat niste lucruri care erau bune pentru oras. Peste tot in lumea asta, cei care sunt la putere beneficiaza de cate ceva. Pai cum ar fi fost mai bine sa ma lupt cu ei si sa nu fac nimic?
A.: Va vedeti prim-ministru?
R.M.: Nu stiu daca merita sa-mi consum viata pentru asa ceva. Ca in momentul in care te duci acolo, renunti la tot. Acum, la Primarie, lucrurile functioneaza, dar pana in 2003, in primul mandat, am muncit de mi-au sarit ochii din cap. Acum, lucrurile merg si de la sine. Pot sa plec trei luni in Caraibe si merge treaba. Daca m-as duce prim-ministru, ar trebui sa stau la Bucuresti si sa-mi vars matele pe birou, ca sa fac tara sa functioneze. Unii sunt politruci, iar altii nu. De exemplu, lui Ponta ii place sa faca politica, lui Iliescu ii mai place. Mie nu-mi place sa stau prin sedinte si sa-mi spuna toti "Sa traiti!". Acum vorbesc cu voi, dupa aia ma mai duc sa ma intalnesc cu o gagica, dupa aia plec sa ma mai dau cu schiurile...
A.: In regimul comunist cine s-ar fi insurubat mai bine? Radu Mazare sau Victor Ponta?
R.M.: Categoric, Ponta. Era bun. Eu pe vremea aia voiam sa ma fac marinar. Nu sa fug neaparat, dar sa mai pot pleca din tara.