Mediafax informeaza: INTERVIU - Geoana (partea a treia)

Reporter: Nici domnul Iliescu nu va place foarte mult, v-a sugerat foarte limpede sa va lasati de politica, cu argumentul ca sub presedintia dumneavoastra PSD a pierdut doua randuri de alegeri.
Mircea Geoana:: Nu stiu ce alegeri am pierdut. Am castigat alegerile locale, europarlamentare, la parlamentare am obtinut mai mult. As vrea sa spun un lucru, pe care cred ca il simt foarte multi pesedisti. Este o dificultate pe care domnul Iliescu o are cu a accepta oricare alt lider al partidului in afara de domnia sa. Cand era Adrian Nastase presedintele partidului, etichete si atacuri mai mult sau mai putin directe, dar dureroase, si care au dus la pierdere de imagine si de voturi. Cand am fost eu, nu mai discut, eu macar am avut curajul sa il infrunt in batalie directa si sa il infrang. Acum Victor Ponta, pe care l-a sustinut. Este cel putin ciudat si extrem de prost perceput de public cand Ion Iliescu si Roberta Anastase spun practic acelasi lucru, ca Victor Ponta nu ar suficient pregatit pentru a fi prim-ministru si domnul Nastase ar fi poate un prim-ministru mai bun. Nu pot sa spun ca nu recunosc acest tip de atac in atacuri pe care le-a exersat cu destul de multa abilitate si la adresa mea, si a lui Nastase. Indiferent daca ne place sau nu Ponta, este cel propus astazi de partid ca prim-ministru si orice forma de dubiu cu privire la persoana candidatului nostru subrezeste sansele partidului pentru a avea succes anul viitor. Cred ca este un fel de rautate adunata in timp, pe care ma mira ca domnul Iliescu, la senectutea la care a ajuns, nu gaseste intelepciunea sa o reprime.
Reporter: Si domnul Ponta spunea ca aveti o agenda personala. Agenda dumneavoastra acum mai are legatura cu partidul?
Mircea Geoana:: Are o legatura foarte mare cu partidul, dar nu este exclusiva cu partidul. Sunt un om public, un om politic si un intelectual care are si alte preocupari in afara politicului. Conduc institute, creez structuri nonguvernamentale care fac parte din ceea ce cred eu ca este obligatia unui cetatean. Dar din punctul de vedere al partidului, pentru mine nu exista miza mai importanta decat readucerea PSD la guvernare cu prim-ministru pesedist.
Daca domnul Ponta, asa cum am discutat acum ceva timp cu dansul, doreste sa aiba sprijinul si experienta mea interna si internationala, sa punem impreuna in valoare ceea ce reprezinta o zestre electorala pe care am dobandit-o cu greu si pe care cred ca am pastrat-o in proportie importanta, eu sunt deschis pentru o forma de colaborare. Dar nu cred ca acest tip de atacuri publice, gratuite si neadevarate, ajuta in aceasta directie. Inclusiv la Consiliul National de maine (vineri - n.r.), sunt dispus, daca exista predispozittie din partea actualei conduceri, sa vorbesc, sa dau cateva mesaje, lucru care cred ca ajuta partidul. Este cu dublu sens: eu sunt in continuare interesat de succesul partidului meu, pe care il pretuiesc si care a facut atat de multe lucruri bune si pentru mine si pentru tara.
Reporter: In eventualitatea ca PSD, in formula USL, obtine la parlamentare peste 50% si ajunge in situatia de a numi premierul, credeti ca Victor Ponta este pregatit sa exercite prerogative de prim-ministru?
Mircea Geoana:: Mai este un an, intr-un an se intampla multe, si maturizarea si acumularea de experienta. Dar atacurile din interiorul partidului pe care le primeste Ponta, cum le-am primit si eu la vremea mea, ma fac sa fiu mai degraba solidar cu Ponta din aceasta perspectiva. Am mancat si eu painea asta, stiu ce inseamna sa ai in jurul tau personaje influente care iti trag presul de sub picioare sau iti baga un cutitas pe la spate cand ti-e lumea mai draga. Nu am sa intru in acest joc, in acest moment este desemnat de partid sa ocupe aceasta functie si trebuie sa facem tot ce depinde de noi ca voturile sa fie acolo si sa dam prim-ministrul.