Puteti citi in continuare partea a treia a intervicului cu ADRIAN NASTASE, din Evenimentul Zilei.

Evenimentul zilei: PSD are o strategie de distantare fata de PC in interiorul USL?
Adrian Nastase: Nu. Am vazut unele dintre abordari. Parerea mea este ca trebuie puse pansamente acolo unde este nevoie, iar relatia asta trebuie sa mearga inainte. Sigur ca exista niste suspiciuni, exista niste suparari. Povestea cu medicul de la Iasi, Ciuhodaru, a creat o foarte multa enervare si a mai creat si un semn de intrebare si vi-l spun direct: faptul ca parea la un moment dat ca, in aceasta formula de triumvirat, in ultimele zile cand trebuiau decise listele, pe o formula care nu era suficient agreata, putea sa apara un drept de veto pe niste solicitari care puteau sa fie exagerate. Nu vreau sa traduc lucrul acesta. Vi l-am spus asa ca formula de nemultumire din teritoriu. M-am intalnit cu colegi din diferite judete care-mi spuneau "bun, la sfarsit ce vom face daca e nevoie de semnatura si din partea lor, totusi, dincolo de ceea ce am vazut noi in sondaje, vor veni si vor avea niste cereri dincolo de ceea ce ni s-ar parea tuturor rezonabil, cum vom proceda?". Eu cred ca aceasta chestiune trebuie reglata si de aici o anumita nemultumire, dar am fost luni la sedinta USL si vreau sa va spun ca discutia a decurs absolut amical si ca in final vom gasi o solutie care sa inchida si aceasta chestiune.

Evenimentul zilei: Ati spus ca va ganditi sa boicotati alegerile? Nu mai puneti candidati la parlament, la primarii?
Adrian Nastase: Toate masurile astea de care vorbeam, si care sunt masuri gandite clar pentru actuala putere fraudarea alegerilor - voturile din strainatate, povestea cu CNP-ul si altele - toate astea, in opinia noastra, sunt incercari, ca de la un nivel de zece la suta cat are Guvernul, sau 15-20 la suta, cat are PDL-ul sa incerce o castigare a alegerilor fie prin atacuri impotriva noastra, fie prin crearea unor aliante, uitati-va ce face UNPR-ul, uitati-va la incercarile de creare a unor diverse partide, care sa ciuguleasca de la noi, din zonele de periferie, sunt o multime de chestiuni care intra in strategiile astea si le stim. Ori, in masura in care dincolo de ceea ce este admis in viata politica si cunoastem - poate si noi am facut unele lucruri de genul asta - insa in momentul in care se ajunge la frauda masiva, la o determinare clara prin adoptarea de legi fara consultarea opozitiei, sigur ca trebuie sa luam atitudine. Domnul Iliescu spunea sa iesim din parlament. Ar fi o treapta.

Evenimentul zilei: Ati fi de acord cu aceasta varianta?
Adrian Nastase: Personal, sunt mai rezervat in legatura cu aceasta solutie pentru ca stiu ce s-a intamplat in Albania si in alte parti, la limita se poate folosi si varianta aceasta.

Evenimentul zilei: Ar fi mai buna cu boicotarea alegerilor decat retragerea din parlament?
Adrian Nastase: Asta este prima treapta, a doua treapta daca nu folosim aceasta varianta sau folosim aceasta varianta cu iesirea din parlament si totusi lucrurile merg mai departe pe formulele pe care noi le-am propus nu le acceptam, putem sa boicotam alegerile in sensul sa nu participam la ele. Aceasta idee este deocamdata o idee personala, nu o luati ca o sugestie, ca o propunere, ca o decizie din partea USL-ului, sau macar a PSD-ului. Este o varianta care dupa parerea mea va trebui sa fie examinata pentru ca un astfel de moment in UE, o astfel de decizie a opozitiei care in sondaje are 60%, o neparticipare la vot in mod evident ar duce la o delegitimare a unui rezulatat a alegerilor si sigur un blocaj politic puternic. Nu stiu daca in UE se poate intampla asa ceva. Eu cred ca din afara ar fi suficiente presiuni pentru o revenire la normalitate in ceea ce priveste alegerile corecte.

Evenimentul zilei: Daca USL nu mai participa la alegeri cum va mai ajunge Ponta premier, cum il mai suspendati pe Traian Basescu?
Adrian Nastase: Va fi foarte simplu. Se vor repeta alegerile, vom castiga alegerile si va ajunge, asa cum sperati, Victor Ponta, premier.

Evenimentul zilei: Din afara tarii la ce atitudine va asteptati, nu stiu sa vina NATO, sa vina UE, cine sa vina si ce sa faca, adica pana la urma e decizia unui partid daca participa sau nu la alegeri.
Adrian Nastase: Noi am vrea sa vina drepturile omului in Romania si sa constate ca aceste drepturi politice cetatenesti nu sunt respectate in conformitate cu criteriile de la Lisabona, si ceea ce inseamna criterii politice care trebuie avute in vedere de orice stat membru al UE.

In editia tiparita a Evenimentului Zilei si pe www.evz.ro, puteti citi incepand cu ora 9.00, interviul integral cu Adrian Nastase