EVZ.ro informeaza : Intr-un interviu exclusiv acordat "Evenimentului zilei", Adrian Nastase este chestionat despre USL si despre alegerile prezidentiale din 2014. Pe de alta parte, Nastase a vorbit si despre Mircea Geoana si Crin Antonescu.

Evenimentul zilei: Crin Antonescu este cea mai buna varianta de prezidentiabil pe care o putea gasi opozitia? Ar putea lua voturile stangii?
Adrian Nastase: Bun, putem sa ne uitam sa cautam diverse profile. Depinde ce fel de presedinte vrem sa avem. Si astazi (marti- n.red.) am vazut la parlament diferenta dintre un fost sef de stat - Regele Mihai, ca tinuta si responsabilitate a discursului, si, pe de alta parte avem exemplul zilnic al presedintelui-jucator, care in mod evident nu reprezinta un model de urmat. Ce fel de presedinte ne dorim mai departe? Un presedinte care sa mearga in locul sefului de guvern sa discute cu sefii de guven din occident la Bruxelles si sa vina sa-i povesteasca ce a inteles el premierului la Bucuresti sau ne dorim un premier care sa faca el lucrurile astea. M-ati intrebat si n-am sa evit sa raspund. Deci, in primul rand, eu cred ca va trebui sa clarificam ce fel de republica vrem sa avem in baza acestei Constitutii. In al doilea rand eu cred ca sigur alegerile la prezidentiale vor depinde de ce se va intampla la parlamentare. Pana atunci mai este destul timp, daca nu vom face alegeri anticipate in urma unei suspendari a presedintelui actual. In conditiile astea trebuie sa tinem seama ca o alianta cum este alianta noastra nu poate sa dea avantaje numai unuia dintre partide, ci trebuie sa imparta cumva candidaturile, si atunci, daca noua ne-a revenit responsabilitatea sefului de guvern, atunci in mod firesc PNL- ului trebuie sa-i revina responsabilitatea candidaturii pentru presedinte.

Evenimentul zilei: Crin Antonescu ar putea sa sustina o campanile prezidentiala avand in vedere ca multi ii reproseaza ca se trezeste tarziu?
Adrian Nastase: La ce ora ar trebui sa se trezeasca un candidat la presedintie ca sa castige alegerile? Pot sa va spun ca ma trezesc la ora 7 in fiecare zi, dar se pare ca, pentru a castiga, trebuie sa se trezeasca chiar mai devreme. Deci, o sa vedem, nu stiu, depinde de ce vor romanii pana la urma. Acuma eu nu cred ca Traian Basescu se scoala foarte devreme dimineata, din cate am inteles, din cate stiu, dar iata ca lucrul asta nu a contat. Nici prima data, nici a doua oara. Asta ar trebui sa fie un criteriu doar pentru Crin Antonescu. Poate poporul isi schimba criteriile si atunci una dintre intrebarile la dezbaterile publice va fi: la ce ora va treziti dimineata si in functie de asta vor hotari.