Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata "Importanta semnarii Acordului de Asociere si a celui de Liber Schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana" pe care o puteti citi in continuare.
In perioada 17-18 iunie a avut loc cea de-a patra reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeana dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta intalnire a fost dedicata semnarii Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, eveniment ce va avea loc pe 27 iunie la Bruxelles.
2014 va fi hotarator pentru avansarea proiectului european al Republicii Moldova pe un fagas ireversibil.
Am precizat si in cadrul Reuniunii, dati-mi voie sa o spun si acum: Sustinem cu tarie acordarea perspectivei europene pentru Republica Moldova. Semnarea Acordului de Asociere este doar o etapa in drumul Republicii Moldova catre deplina integrare europeana. Ne dorim ca alegerea suverana a Republicii Moldova - integrarea europeana - sa fie respectata de toti partenerii internationali.
Dupa semnarea Acordului, acesta trebuie sa fie ratificat rapid de catre Parlamentul de la Chisinau. Premierul Victor Ponta a anuntat deja ca este important ca Romania sa fie prima dintre tarile UE care ratifica acordul de asociere al Moldovei cu UE. Guvernul Romaniei se va reuni in sedinta pentru a adopta proiectul de lege privind ratificarea acordului pe 28 iunie, iar Parlamentul se va reuni in sesiune extraordinara la inceputul lunii iulie. Astfel, Parlamentul Romaniei va fi primul Legislativ din Statele Membre UE care va ratifica Acordul, imediat dupa semnare.
In contextul reuniunii de saptamana trecuta am salutat lansarea Targului Fabricat in Basarabia, la initiativa celor doi co-presedinti ai Comisiei comune, eveniment care s-a bucurat de prezenta Presedintelui Senatului, domnul Calin-Popescu Tariceanu.
Impreuna cu parlamentarii din Republica Moldova, am semnat o declaratie comuna care sa continue colaborarea noastra. In Declaratie, ambele parti sustin: crearea spatiului mediatic comun romanesc intre cele doua state si incurajeaza adoptarea masurilor necesare pentru ca Romania si Republica Moldova sa faciliteze retransmiterea canalelor de televiziune din cele doua state. De asemenea, reitereaza necesitatea continuarii si consolidarii proiectelor de colaborare dintre Romania si Republica Moldova pe toate palierele: cultural, social, economic, subliniind importanta strategica a proiectelor energetice, finalizarea gazoductului Iasi-Ungheni si a liniilor electrice de interconectare, demararea proiectului privind constructia de microhidrocentrale pe Prut. In acelasi rand se reitereaza importanta programului de garantare a investitiilor, precum si a cooperarii pe termen lung in plan educational. In contextul crizei din regiune, Declaratia comuna face referire la cooperare pe domeniul securitatii si apararii in vederea protejarii intereselor de securitate si aparare ale celor doua state.
In calitate de co-presedinte al Comisiei comune pentru Integrare Europeana dintre cele doua parlamente, am fost in Republica Moldova, am discutat cu oamenii de afaceri si cu investitorii si am vazut ca exista garantia unui mediu de afaceri solid si atractiv. Am observat sarguinta, grija si atentia fratilor nostri de peste Prut in a-si promova marfurile si serviciile.
Republica Moldova va reprezenta o forta economica in Uniunea Europeana. Manifest speranta largirii pietei de desfacere pentru produsele moldovenesti, produse care vor ajunge pe o piata de peste 500 milioane de consumatori, o piata stabila, cu reguli clare si transparente.
Imi exprim speranta ca toata clasa politica din Romania si societatea civila sa sustina in continuare colaborarea noastra cu Republica Moldova. Aceasta colaborare trebuie sa ramana o prioritate constanta pentru Romania!