Senatorul PSD de Arges, Serban Valeca, a sustinut in Senat o declaratie politica pe tema afirmatiilor agresive ale unui deputat ucrainean referitoare la revenirea pe cale naturala a Insulei Maican la teritoriul Romaniei. Puteti citi in continuare textul declaratiei senatorului Valeca.
"Asistam de cateva zile la o serie de articole alarmiste aparute in presa ucraineana care au la baza declaratiile destul de agresive ale unui deputat ucrainean referitoare la revenirea pe cale naturala a Insulei Maican la teritoriul Romaniei. Aceasta pozitie nu poate ramane fara raspuns, drept pentru care, in urma unei minime documentari, doresc sa transmit cateva mesaje.
Insula Maican poate reveni Romaniei pentru ca, in urma colmatarii, senalul navigabil - cel care determina traseul frontierei de stat - s-a mutat de la sud la nord de respectiva insula. Acuzatiile aduse de deputatul ucrainean privind revendicarile teritoriale ale Romaniei asupra insulei Maican sunt complet lipsite de justificare deoarece in tratatul privind regimul frontierei de stat dintre Romania si Ucraina, din 2003, se prevede chiar in primul articol ca intocmirea noilor documente de frontiera nu reprezinta o revizuire a frontierei dintre cele doua tari. In conformitate cu acest tratat, "in cazul cursurilor nenavigabile, frontiera trece prin mijlocul panzei de apa, iar in cazul senalelor navigabile, chiar pe mijlocul acestora. Ori asa cum aratam mai sus, in urma colmatarii, senalul navigabil s-a mutat de la sud la nord de Insula Maican. Trasarea unei noi linii de frontiera, pe sectoare de frontiera pe apa, trebuie realizata in conformitate cu pozitia actuala a senalului navigabil principal, asa cum va rezulta in urma verificarilor si masuratorilor hidrografice efectuate la nivel de experti. De fapt, acest lucru este recunoscut si de Imputernicitul cu afaceri al Ucrainei la Curtea Internationala a ONU, ambasadorul Vladimir Vasilenko, care a declarat ca in cazul de fata nu este vorba de pretentii teritoriale, ci de rezolvarea unei chestiuni aparute ca urmare a schimbarii senalului navigabil al Dunarii. "Pur si simplu se constata o schimbare a actualului senal navigabil si, in conformitate, se modifica pozitia unora sau altora dintre malurile si insulele aflate pe canalul de navigatie", a explicat Vasilenko. Adaugand ca: "Nu este vorba de pretentii teritoriale. Este vorba despre rezolvarea situatiei create in jurul insulei ca urmare a modificarilor naturale."
De asemenea, stimate colege si stimati colegi, la nivel de cunostinte generale, conform prevederilor dreptului international, atunci cand granita dintre tari este situata pe un rau, ea se traseaza pe senalul navigabil, daca partile nu au convenit altfel. In prezent, senalul navigabil dintre insula romaneasca Babin si insula ucraineana Maican este blocat de noroi, circulatia navelor realizandu-se intre Maican si malul ucrainean. Asadar, este normala analizarea situatiei acestei insule, lucru permis in mod explicit de tratatul bilateral.
Ma intriga lipsa de reactie si de fermitate a ministrului nostru de externe sau macar a reprezentantilor acestui minister in explicarea situatiei create.
In aceste conditii, toata aceasta agitatie creata de anumiti demnitari ucraineni nu isi are nici locul, nici rostul.
Nu pot sa nu ma intreb care ar fi fost reactia acestor politicieni daca Romania ar fi fost cea care trebuia sa piarda o insula."