Roxana Iordache comenteaza pe blog victoria in alegeri a lui Radu Stroe in fata lui Honorius Prigoana. Textul are titlul "Colegiul 1, rezultatul si posibilele consecinte" si il puteti citi in continuare.
'"Un reprezentant al liniei ferme, al liniei demne a PNL" a obtinut o victorie la scor, a declarat Crin Antonescu, intr-o conferinta de presa. El a considerat victoria din colegiul 1, semnalul ca linia PNL este validata electoral. Si ca PD-L incepe un declin care va fi ireversibil.
Crin a mai anuntat ca opozitia PNL va fi una foarte serioasa, etc. Mi s-a parut cam multa vorbarie si un pic de euforie.
Eu zic asa, se poate specula ca Basescu i-a dat peste bot lui Boc, punandu-l sa-l sustina la esec pe Honorica si asta ca sa puna cu botul pe labe vechea garda din PD-L si sa-si impuna trupa conducatoare pe calea adancilor cugetari ale intelectualului Cristian Preda.
Numai ca, pana una-alta, Basescu si-a luat-o, pentru ca in colegiul 1 a invins zdrobitor Crin Antonescu. Super-trupa din Pajura-Domenii si-a facut datoria.
Victoria-asta are valoare de precedent periculos pentru Basescu. Poate fi inceputul sfarsitului regimului nesimtirii din Romania. Victoria lui Radu Stroe a demonstrat ca se poate.
Dar daca unii vor zabovi prea mult pe norii iluziilor, trezirea va fi cu atat mai buimaca. Adica, sa nu ne inchipuim ca precedentul declanseaza o avalansa de victorii din oficiu. Am gresi analiza, daca am generaliza un caz cu totul particular.
In sensul ca:
1. In acel colegiu exista o echipa liberala deosebita, chiar invulnerabila.
2. In PSD e o stare de cvasi-disolutie, iar daca se va continua asa, pana la preconizatul congres din primavara, PSD se va autovulnerabiliza, cu grave consecinte asupra opozitiei.
3. Este aproape manifest un resentiment fata de PNL, in particular, fata de Crin Antonescu, a carui ascensiune este considerata in detrimentul PSD.
4. Nici PSD, nici PNL nu rezista tentatiei unei competitii pentru suprematie ca principala forta a opozitiei si viitor principal partid de guvernamant.
5. Daca PSD nu prezinta un candidat serios pentru locul vacant din colegiul Danielei Popa, PNL nu-l va putea sustine. Si multe altele, pe care le voi propune spre dezbatere in alta postare.
Oricum, daca nu exista viziune strategica in tabara opozitiei, victoria din colegiul 1 isi pierde amplitudinea. In loc de precedent, ramane un simplu eveniment. Izolat.'