Cateva zeci de sateni din comuna Rast care urmeaza sa beneficieze de case ridicate prin Agentia Nationala de Locuinte s-au adunat ieri in fata primariei din localitate pentru a cere socoteala autoritatilor pentru tergiversarea lucrarilor.
Dis-de-dimineata, aproximativ 100 de sateni din Rast trecuti de autoritati pe lista cazurilor sociale care vor beneficia de locuinte la cheie ridicate prin ANL au luat cu asalt sediul primariei. Oamenii au reclamat faptul ca, desi au trecut cateva luni de la inundatiile provocate de revarsarea Dunarii, lucrarile de constructie a caselor sunt mult intarziate, iar sezonul rece i-ar putea gasi tot in covercile improvizate in curtile caselor prabusite. Primarul comunei, Iulian Silisteanu, a declarat ca, desi oamenii au fost linistiti pe moment de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, acestia se vor intoarce in cursul zilei de maine pentru a afla raspunsul autoritatilor. "Oamenii care s-au adunat astazi la primarie sunt dintre cei care trebuie sa beneficieze de case prin ANL. Sunt batrani si bolnavi si le e frica pentru ca vine iarna si nu au unde sa stea. E normal sa intrebe ce se intampla de nu lucreaza firmele", a spus Silisteanu. Conform primarului din Rast, in prezent, din cele aproape 300 de case care trebuie construite de firmele contractate de ANL, doar doua au fost ridicate de constructori si numai doua firme au ajuns pe santierul din Noul Rast.
Prefectul Giugea cere raspunsuri de la Bucuresti
Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care s-a deplasat la Rast pentru evalua situatia, a declarat ca problema caselor construite prin ANL nu intra in atributiile institutiei pe care o conduce, insa va obtine un raspuns din partea autoritatilor centrale care au in grija ridicarea locuintelor sociale. "Urmeaza sa vorbesc cu secretarul de stat Ioan Andreica si cu ministrul Laszlo Borbely ca sa imi spuna care este situatia cu constructia locuintelor prin ANL la Rast, iar maine (astazi - n.r.) ma voi duce la Rast si le voi spune oamenilor care a fost raspunsul autoritatilor centrale. Prefectura Dolj nu are nici un fel de atributii in legatura cu ridicarea acestor case, termenele-limita de executie fiind cunoscute doar de cei de la Bucuresti", a precizat prefectul Nicolae Giugea.
Primaria Rast a cumparat 210 hectare de teren
Potrivit primarului Silisteanu, si incertitudinea legata de regimul juridic al terenurilor pe care urmeaza sa fie ridicat Noul Rast a fost risipita. Edilul-sef a declarat ca pana in acest moment au fost achizitionate 210 hectare, teren suficient pentru ridicarea noilor case, iar pentru noua localitate ar mai fi nevoie de 40 de hectare. Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca in acest moment au mai ramas doar 27 de persoane care nu vor sa vanda terenul detinut pe Dealul Boierului, unde urmeaza sa fie ridicat Noul Rast. "In acest sfarsit de saptamana alte trei persoane care aveau teren acolo s-au hotarat sa-l vanda, asa ca au mai ramas 27 de persoane. De la caz la caz, o sa vedem ce se poate face pentru aceste persoane. O sa discutam cu fiecare si poate ii convingem sa faca un schimb de terenuri", a mentionat Prioteasa.