Presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a lansat, marti, in foaierul Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova, volumul "Incredere", o carte despre care spune ca a scris-o nu ca om politic, ci "ca tata, sot, roman", povestind in paginile cartii experienta candidaturii pentru Primaria Capitalei.
"Aceasta carte este, de fapt, un crampei, o incercare de strafulgerare a ceea ce au reprezentat pentru mine, pentru Mihaela, pentru copiii nostri, pentru familia noastra, curentele care ne-au influentat. Este o carte pe care nu am scris-o ca om politic. Este o carte pe care am scris-o ca om, ca tata, ca sot, ca cetatean, ca roman", a spus Mircea Geoana.
El a afirmat ca occidentul, pe care nu l-a vazut niciodata inainte de 1989, i-a oferit imaginea "parteneriatului" in familie.
"O tanara familie, cu un copil, Alexandru, de doi ani si jumatate si cu Ana-Maria de sase luni de zile ne-am trezit, pur si simplu, intr-un occident teribil, expusi acestei mari democratii. Intr-un fel, acolo am inteles ce inseamna parteneriatul in familie, am inteles ce inseamna, de fapt, ca trebuie sa scapam de complexul cabinetului doi si ca femeia din Romania trebuie sa fie incurajata sa fie ceea ce poate si trebuie sa fie", a adaugat Mircea Geoana.
Geoana le-a spus celor prezenti ca in volumul "Incredere" vorbeste si despre intrarea sa in politica, "relativ tarziu", dar si despre cum este sa intri "nepregatit" intr-o competitie electorala.
"Vorbesc despre experienta mea in politica si vorbesc, la modul cel mai deschis, despre experienta mea din candidatura pentru Primaria Bucurestiului. Mi-am amintit ce inseamna sa intri in politica relativ tarziu, cum a fost cazul meu, in 2001, ce inseamna sa fii intr-o competitie politica nepregatit pentru rolul respectiv si cat de apasatoare este senzatia cand ramai singur intr-un cort de campanie, dupa ce am pierdut la Bucuresti, si am descoperit, in sinea mea, ca victoria are foarte multi parinti si ca infrangerea este intotdeauna orfana", a declarat Geoana.
Candidatul PSD la Presedintia Romaniei a dezvaluit ca titlul cartii, "Incredere", a fost inspirat de o conversatie si o conferinta la Harvard cu "unul din principalii sociologi, politologi americani", Francis Fukuyama.
"Aceasta carte reprezinta o invitatie de a ma descoperi. Ea este usor de citit. Intr-un fel, multa lume spune 'e campanie prezidentiala, poate aceasta carte e si un efort de publicitate'. Evident ca da, dar dincolo de acest lucru este o carte despre mine, despre familia mea, despre radacinile oltenesti, despre radacinile familiei Mihaelei, care sunt din alta parte, din zona aromanilor, din Prahova", a mai spus Mircea Geoana.
La eveniment au participat cateva zeci de persoane, simpatizanti si membri de partid.
Prin volumul "Incredere", Geoana propune romanilor regasirea increderii in propriile valori si forte, intr-un efort comun de construire a unui nou proiect pentru Romania.