Liderul francez de extrema-dreapta Jean-Marie Le Pen (foto) s-a referit la atentatele din 11 septembrie 2001, din SUA, ca la un "incident" in comparatie cu numarul de victime din Irak sau din cel
de-al Doilea Razboi Mondial, in cadrul unui interviu publicat, ieri, de ziarul La Croix si citat de AFP.
Intrebat in legatura cu condamnarea comuna a acestor atentate de catre responsabilii marilor religii, Le Pen (78 de ani) a raspuns ca aceasta initiativa a fost o "alegere excelenta", chiar daca "face parte din acele petitii de principiu care au o influenta efemera".
"Evenimentul din 11 septembrie, ca sa nu spun incident, a determinat un anumit numar de persoane sa se distanteze, pentru a nu cadea sub incidenta acuzatiilor care au fost lansate la acel moment", a adaugat el.
Intrebat daca intr-adevar considera atentatele din 11 septembrie si cei 3.000 de morti drept un "incident", Le Pen a raspuns: "Trei mii de morti se inregistreaza intr-o luna in Irak, reprezinta mult mai putin decat bombardamentele de la Marsilia sau Dresda, de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care au fost de asemenea acte teroriste, deoarece vizau in special populatia civila pentru a determina militarii sa capituleze". O declaratie a lui Jean-Marie Le Pen, potrivit careia camerele de gazare nu au fost decat "un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial", a suscitat proteste in 1987. In interviul acordat publicatiei La Croix, Le Pen a mai afirmat ca "dinamismul islamului rezulta mai putin din prozelitismul sau, decat din presiunea demografica". Candidat la alegerile prezidentiale din Franta, Le Pen a precizat ca inca incearca sa obtina cele 500 de semnaturi ale unor oficiali, necesare pentru a participa la alegeri.
In 2002, el a reusit sa ajunga in cel de-al doilea tur de scrutin cu Jacques Chirac, dupa ce l-a devansat pe socialistul Lionel Jospin.