Conducerea Camerei a decis ieri ca lunea viitoare sa fie zi de vacanta parlamentara, pentru ca deputatii sa poata participa la deschiderea anului scolar in circumscriptiile de care apartin. Astfel, vor fi amanate cu o zi discutiile cu privire la schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ieri dupa sedinta Biroului Permanent (BP), ca s-a hotarat, cu doua-trei voturi „impotriva“, ca ziua de luni, cand se deschide anul scolar, sa fie consacrata activitatilor in teritoriu, potrivit traditiei parlamentare care a functionat in ultimii ani. Adrian Nastase a precizat ca propunerea apartine secretarului BP, Victor Ponta, si a fost sustinuta de majoritatea membrilor Biroului. El a spus ca este important sa se mentina „o cutuma care sa le permita parlamentarilor sa fie prezenti, la momente importante, in teritoriu“. Potrivit acestei decizii, deputatii vor dezbate modificarile la Regulament in zilele de miercuri, 14 septembrie, si joi, 15 septembrie. Kelemen Hunor (UDMR), chestor al Camerei Deputatilor, a declarat ca propunerea lui Ponta a fost sustinuta de PSD, PRM si de reprezentantul minoritatii nationale, Miron Ignat. „Coalitia nu a votat (n.r. - propunerea), dar a lipsit Gheorghe Albu de la PD si din cauza asta am avut o problema“, a explicat reprezentantul UDMR. Presedintele Camerei a adaugat ca programul la Camera Deputatilor va incepe de marti, cu program specific zilelor de luni, lucrari in plen miercuri si joi, iar vineri activitati in comisii. La randul sau, deputatul liberal Titu Gheorghiof a declarat ca nu este de acord cu pierderea zilei de luni, pentru simplul motiv ca se deschid scolile. Referitor la modificarea Regulamentului Camerei, Adrian Nastase a afirmat ca „nu e vorba de a castiga o zi sau a pierde o zi“ si nici de un ultimatum pe care anumiti lideri politici l-au dat Parlamentului, ca pana la 15 septembrie sa se realizeze niste schimbari de persoane. El a adaugat ca dezbaterile proiectului de hotarare privind modificarea Regulamentului vor incepe miercurea viitoare, ceea ce inseamna ca termenul dat de Coalitie va fi cu siguranta incalcat.

Tergiversari la Senat

Biroul Permanent al Senatului a decis ieri ca dezbaterea Regulamentului acestei camere sa nu fie introdusa pe ordinea de zi a plenului de astazi. Situatia a aparut din cauza absentei senatorului liberal Teodor Melescanu, plecat din tara intr-o activitate parlamentara. Cu toate acestea, ordinea de zi ar putea fi modificata chiar in cursul plenului de astazi, daca reprezentantii Coalitiei se mobilizeaza printr-o prezenta care sa permita votarea introducerii Regulamentului in dezbaterea senatorilor.
Social-democratul Antonie Iorgovan a explicat ca in acest moment prioritatea o reprezinta discutarea proiectelor de lege care sunt menite sa asigure integrarea Romaniei in UE, si in nici un caz rezolvarea problemei Regulamentului.
De altfel, Iorgovan a apreciat ca dezbaterea Regulamentului se va prelungi oricum pe „cateva saptamani“, si aceasta deoarece sunt foarte multe amendamente respinse care vor fi sustinute in plen de catre initiatorii lor.

FOTO: Deputatul PD Gheorghe Albu i-a dat o mana de ajutor lui Nastase