Deputatii au dezbatut ieri a doua motiune simpla din aceasta sesiune. Depusa de PRM, motiunea „Salvati scoala romaneasca“ a fost respinsa, prin vot deschis, cu 132 de voturi „impotriva“ si 99 „pentru“. Potrivit textului motiunii, Opozitia a reclamat starea jalnica a invatamantului si a cerut, printre altele, ministrului Invatamantului, Mircea Miclea, sa dubleze salariile profesorilor, sa asigure un buget de 6% din PIB pentru anul viitor si sa pastreze titularizarea.
Deputatii, plictisiti de lungile sedinte de procedura din zilele trecute, au inceput sa discute si sa se plimbe prin sala in timp ce se citea motiunea, ceea ce a atras mustrarile presedintelui Adrian Nastase. Astfel, deputatii au fost rugati sa ia loc in banci, sa nu mai discute si nici sa nu se mai uite la filme pe laptopuri. Ca de obicei, deputatii Coalitiei au ignorat subiectul motiunii, iar deputata PD Roberta Anastase, desemnata sa reprezinte Puterea, a exprimat in 11,5 secunde ca „motiunea nu e decat o noua etapa din sistemul de blocare a activitatilor parlamentare, in ceea ce priveste discutarea regulamentului“. La randul sau, Miclea a replicat ca apreciaza preocuparea PRM pentru soarta invatamantului, dar ca „motiunea depusa nu se bazeaza pe o analiza serioasa“ si, ca atare, „este lipsita de temei“. El a mai spus ca nu i se poate cere ca „in opt luni sa fie depasita saracia de opt decenii din invatamant, cu un buget stabilit de un alt Guvern“.

Nici o zi fara circ

Atmosfera de apatie din sala de plen a Camerei Deputatilor s-a nuantat cu sase minute inainte de finalul sedintei pentru motiune, cand presedintele liberal Dan Rusanu, care il inlocuia pe Nastase pe timpul consultarilor de la Palatul Victoriei, a decis sa continue dezbaterile pe regulament. Atunci au rabufnit deputatii PSD, care, o data cu secretarul de sedinta, Victor Ponta, au contestat hotararea lui Rusanu, care incalca deciziile luate in Biroul Permanent.
Timp de sase minute, cu majoritatea reprezentantilor PSD in picioare, au avut loc schimburi de replici intre Putere si Opozitie, interventii pe procedura si chiar un vot, valid pentru Putere si neregulamentar pentru Opozitie. La cererea deputatei PNL Mona Musca, presedintele Rusanu a supus la vot „limitarea timpului alocat dezbaterilor generale pentru regulament“ si a consemnat ca propunerea a fost aprobata, chiar daca Ponta era la tribuna si semnala probleme de procedura si a declarat ca paraseste sedinta. Totodata, Ponta a spus ca reprezentantii Coalitiei au vorbit cu Tariceanu sa-i cheme pe Nastase si pe Mitrea la Palatul Victoria, sa le intinda o capcana si, in plen, sa obtina niste voturi pentru regulament.
Deputatii Ioan Oltean (PD) si Radu Podgoreanu (PSD) chiar s-au imbrancit. PD a anuntat ca va depune o plangere la Comisia de disciplina impotriva lui Podgoreanu. Acesta din urma a explicat ca Oltean l-ar fi injurat si de aceea l-a imbrancit.
Pana la urma, cu racnete din partea Puterii, propunerea Monei Musca a fost aprobata cu 140 de voturi „pentru“.