Liderii PD si PLD au convenit, la inceputul acestei saptamani, sa se intalneasca in fiecare luni, in vederea colaborarii politice si parlamentare, in acest sens urmand ca cele doua partide sa semneze un protocol, dupa ce democratii vor anula la tribunal protocolul Aliantei PNL-PD.

Surse PD si PLD au declarat ca liderii celor doua formatiuni s-au intalnit luni seara si au convenit etapele colaborarii politice, dupa esecul motiunii de cenzura. Democratii si liberal-democratii au stabilit ca structurile de conducere ale celor doua partide sa se intalneasca saptamanal, in fiecare luni, in vederea colaborarii politice si parlamentare. Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat ca la intalnirea dintre democrati si liberal-democrati de la inceputul acestei saptamani s-au stabilit termenii unei colaborari politice si parlamentare, atat la nivel central, cat si la nivel local, ca partide de Opozitie.
Liderul PLD a afirmat ca, la intalnirea avuta intre liderii PLD si PD luni seara, s-a discutat situatia creata in urma esecului din Parlamernt al motiunii de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!" si faptul ca Guvernul Tariceanu este total dependent de PSD si PRM. "Am discutat ceea ce este de facut in perioada urmatoare si cum putem intari colaborarea dintre PLD si PD in aceasta etapa care urmeaza motiunii de cenzura", a spus Stolojan.

"Ne vom pastra identitatea liberala"

Presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali al PLD, Valeriu Stoica, a declarat ieri ca formatiunea va semna, dupa anularea Aliantei D.A. la tribunal, un protocol de colaborare politica cu PD, dar ca liberal-democratii isi vor pastra identitatea liberala in formula unui pol de dreapta. Stoica a afirmat ca intalnirea de luni seara dintre liderii celor doua formatiuni a fost "foarte utila" si "cu caracter exploratoriu". Acesta a precizat ca "discutia a plecat de la premisa ca este nevoie de un cadru de colaborare, dar nu poate fi creat atat timp cat, cel putin formal, daca nu si practic, Protocolul Aliantei D.A. exista la tribunal".
"Am decis sa reluam discutiile si colaborarea politica pe care o avem cu PLD. Vom discuta mai multe principii de colaborare la nivel politic si parlamentar, pentru sincronizarea agendei publice a PD si PLD. Nu am discutat alte forme de colaborare politica, decat cele strict legate de colaborarea parlamentara si de optimizarea sustinerii politice privind cele mai importante teme aflate pe agenda cetateanului si tarii", a afirmat presedintele PD, Emil Boc.
Pe de alta parte, polul de dreapta format din PN„CD, PNL si AP va fi consfintit prin semnarea unui protocol pe care liderii celor trei formatiuni, Marian Milut, Calin Popescu-Tariceanu si Emil Constantinescu, il vor parafa pana la sfarsitul acestei luni.