Parlamentul a respins joi motiunea de cenzura "Dupa 22 de ani, democratia in pericol" initiata de Opozitie ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului asupra legii privind comasarea alegerilor in anul 2012.
Documentul a intrunit doar 209 voturi pentru si 4 contra. Parlamentarii Puterii, desi s-au aflat in sala, nu si-au exercitat dreptul la vot. Votul a fost secret, cu bile.
Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata erau necesare 233 voturi, astfel ca opozitiei i-au lipsit 24 de voturi pentru a darama Guvernul Boc. Sansele de reusita pentru demersul USL au fost practic anulate de decizia PDL, UNPR, UDMR si Minoritati de a nu participa la vot, astfel ca opozitia nu a mai avut de unde aduna voturi.
Democrat-liberalii nu au votat la motiunea de cenzura. "Anul 2012 sa va mentina tot acolo unde sunteti acum, adica in opozitie, pentru ca, poate, numai asa veti face diferenta dintre un om politic responsabil si un demagog. Grupurile parlamentare ale PDL nu vor vota aceasta motiune", a precizat Tinel Gheorghe. Si parlamentarii UNPR au facut un anunt similar, in timp ce UDMR a anuntat ca senatorii si deputatii sai voteaza impotriva.
In cadrul dezbaterilor, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca angajarea raspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor reprezinta un precedent periculos pentru democratie. Ponta a facut referire la premierul Emil Boc, la presedintele Traian Basescu si la alti ministri folosind cuvantul "tovarasi".
"Puterea actuala, dupa ce a luat romanilor dreptul la sanatate, dreptul la educatie, dreptul la protectie sociala, ia astazi si un alt drept fundamental pentru care romanii au luptat, acela de a putea sa aleaga cine ii conduce, in alegeri democratice. Angajarea raspunderii Guvernului Emil Bobu reprezinta un precedent extrem de periculos, asta inseamna ca vom putea oricand sa amanam sau sa anulam alegerile pe motiv de criza, pentru ca, dupa acesti ani ai regimului tovarasului presedinte Traian Basescu, Romania va fi in criza multi ani", a spus Ponta.
La randul sau, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat ca "premierul spune ca e bine sa alegem cat mai rar" iar campaniile electorale ar fi dezbateri sterile, el adaugand ca "nu exista in 22 de ani de democratie in Romania nicio afirmatie mai raspicat leninista". "Azi, premierul spune ca e bine sa alegem cat mai rar. Campaniile electorale, afirma premierul, sunt dezbateri sterile si de evitat. Cineva, spune el, adica cei care guverneaza, au stabilit ce e bine pentru natiune si, ca atare, toti, fara sa mai dezbatem, fara sa mai facem alegeri, trebuie sa ne aliniem - putere, opozitie, administratie locala si centrala - acestor obiective stabilite de putere", a spus Antonescu. El a adaugat ca o astfel de afirmatie este leninista, fascista si antidemocratica.
Initiatorii motiunii nu sunt prea optimisti in privinta sanselor ca documentul sa fie adoptat, insa acestia sustin ca demersul era necesar pentru a atrage atentia romanilor asupra abuzurilor actualei puteri. Liderul PSD Victor Ponta a anuntat ca, daca motiunea nu va fi adoptata, opozitia va ataca legea privind comasarea alegerilor la Curtea Constitutionala.
USL a depus saptamana trecuta motiunea de cenzura, urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor. Semnatarii motiunii sustin ca scopul demersului puterii de a comasa alegerile din 2012 este, de fapt, fraudarea acestora. "Proiectul privind comasarea alegerilor este un demers discretionar, unilateral si antidemocratic al actualei puteri, elaborat fara consultarea societatii civile, si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia democratica", se arata in motiunea de cenzura. Comasarea alegerilor este un simulacru de procedura legislativa, sustin initiatorii.
In textul motiunii se precizeaza ca argumentul principal invocat in sustinerea acestei anomalii nedemocratice care este legea comasarii alegerilor, a fost reducerea cheltuielilor din fondurile publice. "Acest argument enuntat de domniile voastre, stimati guvernanti, este hilar si totodata revoltator", sustin initiatorii.
Acestia subiliaza ca mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte.