ImpactNews informeaza: Troc cu legi la sfarsit de sesiune parlamentara.
In cele doua luni ramase din actuala sesiune parlamentara, lupta se va duce mai degraba intre partidele din coalitia de guvernare, fiecare avand propriile interese legislative. In schimb, Opozitia poate cel mult sa priveasca de pe margine si sa boicoteze proiectele, fara a avea insa arme consistente de riposta.
UDMR cu minoritatile, PDL cu alegerile
Doua legi sunt esentiale pentru UDMR si ele ar trebui adoptate pana la sfarsitul lui iunie, altfel insasi coalitia de guvernare ar putea fi amenintata. Este vorba despre Legea minoritatilor nationale si Legea reorganizarii regiunilor de dezvoltare. Ambele initiative se afla in Camera Deputatilor, in comisii, dar parcursul legislativ in cazul lor a fost tergiversat cu buna intentie de catre partenerii din PDL, in conditiile in care Puterea detine majoritatea in comisii si ar fi putut adopta legile inca de anul trecut.
Este clar insa ca, pe de o parte, democrat-liberali nu agreeaza cele doua propuneri legislative, fapt recunoscut voalat de mai multe voci pedeliste, dar ca, pe de alta parte, legile in discutie ar putea fi oferite la schimb, partial sau total, pentru adoptarea unor initiative de care PDL este direct interesat.
Vorbim despre doua legi electorale: prima vizeaza alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, situatia ce avantajeaza in mod cert PDL-ul, si a doua referitoare la votul prin corespondenta, ambele avand drept for decizional Camera Deputatilor.

UNPR da votul la schimb cu Legea solidaritatii

Cum Opozitia s-a declarat impotriva celor doua legi, PDL are nevoie de votul deputatilor UDMR, dar si ai UNPR pentru adoptarea lor in aceasta sesiune parlamentara. Daca UDMR stim cum poate fi convins, PDL va trebui sa dea ceva in schimb si UNPR-ului, respectiv legea solidaritatii, la randul sau uitata in Camera din iarna trecuta.

Alte legi de pe ordinea de zi

Pe langa toate aceste legi de maxima importanta strategica pentru jucatori politici, se mai pot adauga altele cu un impact, cel putin public, deloc de neglijat. Astfel, legea privind soarta cainilor comunitari, legea adoptiile, legea audiovizualului sau legea pornografiei ar trebui adoptate sau respinse pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, asta daca sedintele se vor desfasura conform programului si nu vom asista la noi blocaje sau tergiversari.