Politica cu iz diplomatic si stofa austro-ungara pe care a dus-o pana nu demult UDMR pare a se apropia de sfarsit. Asta pentru ca, dintr-un motiv lesne de inteles, sambata, intr-o intalnire cu Tökés László, Markó Béla a acceptat sa renegocieze o eventuala colaborare cu Partidul Civic Maghiar (PCM) pentru alegerile parlamentare.
Miza o reprezinta, in fapt, votul populatiei de etnie maghiara care, daca s-ar imparti intre doua formatiuni politice, ar aduce atat UDMR-ul, cat si PCM-ul in situatia de a nu mai avea reprezentanti in Guvern si nici in Parlament.
"Am cazut de acord ca e nevoie de o colaborare nationala in cazul maghiarilor din Romania in doua scopuri. In primul rand, modernizarea Ardealului si tot ce tine de modernizarea Ardealului, ceea ce este in interesul comunitatii maghiare din Romania, si anume, sa facem un efort comun pentru a apropia aceasta regiune de Europa. Dar este la fel in interesul celorlalti, in interesul majoritatii romanesti si in interesul celorlalte comunitati. Si, pe de alta parte, o colaborare in interesul diferitelor forme de autonomie. Pentru a realiza aceste deziderate, avem nevoie, si suntem de acord in legatura cu acest scop, de o colaborare politica in cazul maghiarilor din Romania, o colaborare politica privind alegerile parlamentare din toamna si dupa aceea alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc la anul in iunie", a declarat presedintele UDMR, Markó Béla.
De cealalta parte, Tõkés László imputa UDMR-ului faptul ca s-a folosit de ideea autonomiei pentru a-si atrage voturi si ca intre mandate nu face nimic pentru realizarea autonomiei.
Cei doi au convenit sa reia discutiile privind o eventuala colaborare, peste doua saptamani, la Tabara de Vara de la Baile Tusnad.