AGERPRES: Premierul Ponta propune reprezentarea automata in Parlament a minoritatilor cu pondere de minimum 6% intr-un judet

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca va sustine in Parlament introducerea unui amendament prin care minoritatile semnificative intr-un judet sa aiba asigurat un mandat in Parlament, din partea judetului respectiv, desi niciun reprezentant al acelei minoritati nu castiga vreun colegiu in circumscriptie.
La o dezbatere pe tema codului electoral, premierul Ponta a aratat ca amendamentul ofera minoritatilor care au o pondere de cel putin 6% intr-un judet posibilitatea sa-si trimita in Parlament candidatul cel mai bine plasat in alegerile legislative, desi niciun reprezentant al acelei minoritati nu a castigat vreun colegiu.
Amendamentul urmeaza sa fie adus proiectului de lege sustinut de Victor Ponta si liberalul Crin Antonescu privind introducerea sistemului de vot majoritar intr-un singur tur, ajuns la Camera Deputatilor. "Ultima modificare pe care noi suntem dispusi sa o sustinem se refera la introducerea unei prevederi speciale pentru judetele in care exista o minoritate semnificativa - 6%. Din punctul nostru de vedere - si mandatul pentru colegii care vor merge in Comisia juridica si in plen este foarte clar - reprezentarea minoritatilor, chiar si acolo unde prin sistemul de colegii, minoritatea fiind dispersata, nu se castiga un colegiu, se poate face prin aceasta regula", a spus Ponta.
Premierul a aratat ca astfel se asigura reprezentarea minoritatii romanesti in Harghita si Covasna si a minoritatii maghiare in alte judete decat Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare, Salaj. El a precizat ca cele 18 locuri ale minoritatilor nationale nu se modifica in niciun fel.
De asemenea, USL sustine desfiintarea pragului electoral. In context, Victor Ponta a sustinut ca sistemul de vot majoritar intr-un singur tur va aduce stabilitate la guvernare. "Romania are nevoie de majoritati stabile. Majoritatile instabile a dus la schimbarea de guvern in Romania", a explicat Ponta.
Liderul social-democrat s-a aratat impotriva revenirii la votul pe liste la alegerile parlamentare si si-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre un sistem de vot majoritar in doua tururi. "Reintoarcerea la liste nu este fezabila in acest moment. (...) In doua tururi mi se pare o idee foarte buna. Daca e fezabila, din punctul nostru de vedere nu este o problema, dar trebuie sa o stabilim cu totii", a spus Victor Ponta. El a precizat, insa, ca USL nu va propune doua tururi de scrutin, asteptand ca PDL sa depuna un astfel de amendament.
Referitor la posibilitatea introducerii unui sistem de vot mixt, seful Guvernului a explicat ca acesta ar presupune o redesenare a colegiilor uninominale si este impotriva acestei operatiuni. "Daca vorbim de sisteme mixte - sistemul german - asta reprezinta in primul rand o redesenare a tuturor colegiilor din tara, lucru pe care il consideram impracticabil", a sustinut premierul.