Presedintele Basescu nu mai poate dizolva Parlamentul in actualul mandat, dupa alegeri, intrucat Constitutia prevede, la art. 89, ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului, care se exercita, potrivit art.83, pana la depunerea juramantului de catre presedintele nou ales.
Seful statului a declarat vineri, la RRA, ca, daca Parlamentul nu va valida, pana la prezidentiale, doua propuneri de guvern, Constitutia i-ar permite sa dizolve Legislativul, incepand cu 7 decembrie, daca ar fi presedinte in exercitiu, dar ca prefera sa nu faca acest lucru.
Practic, zilele care vor urma incheierii scrutinului, daca acesta va avea doua tururi, cel de-al doilea fiind programat pentru 6 decembrie, s-ar considera ca facand parte din actualul mandat.
Constitutia prevede, la articolul 89, ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul , daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".
Alineatul 3 al aceluiasi articol mentioneaza insa ca "Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta".
Conform prevederilor constitutionale, un presedinte isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de catre cel ales la scrutinul prezidential urmator.
Articolul 83 al Legii fundamentale stabileste ca mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.
"Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales", stipuleaza cel de-al doilea alineat al articolului 83.
Presedintele Basescu a declarat vineri, la RRA, ca daca Parlamentul nu va valida, pana la prezidentiale, doua propuneri de guvern, Constitutia i-ar permite sa dizolve Legislativul, incepand cu 7 decembrie, daca ar fi presedinte in exercitiu, dar ca prefera sa nu faca acest lucru.
Mandatul presedintelui se incheie cand noul presedinte depune juramantul, cele 6 luni cand nu poate fi dizolvat Parlamentul includ si zilele de dupa 6 decembrie. Deci afirmatia belicoasa a lui Basescu este o mare prostie si un neadevar: el nu poate dizolva Parlamentul Romaniei.