Zeci de alesi si angajati ai Consiliului Judetean Dolj au plecat anul trecut in strainatate pe banii statului la intalniri care nu s-au soldat cu nici un fel de proiect concret in beneficiul doljenilor. In 2006, contribuabilul a avut de platit in total 65 de deplasari pentru specializari si intalniri in afara granitelor tarii.
Motivul principal pentru efectuarea unor deplasari in strainatate pentru angajatii consiliului judetean a fost familiarizarea acestora cu strategiile si normele Uniunii Europene, dar si colaborarea cu colegi de la sud de Dunare, din Bulgaria. Cei mai multi bani cheltuiti in strainatate de consiliul judetean au fost destinati platii celor trei functionari care au asigurat prezenta Doljului in Biroul de reprezentare de la Bruxelles. Fiecare dintre cele trei reprezentante ale Doljului a stat in capitala Europei aproape trei luni, cheltuind din bugetul propriu al consiliului 200 de milioane de lei vechi, suma in care intra cazarea, transportul, diurna, precum si "alte cheltuieli", pe care angajatii CJ nu s-au mai ostenit sa le explice.
CJ a platit si deplasarea soferului
Lista angajatilor care au plecat anul trecut in strainatate releva insa un fapt si mai interesant. De un voiaj de patru zile pe bani publici a beneficiat in 2006 si Stefan Pane, soferul care l-a condus pe vicepresedintele CJ Victor Odolbasa la Viena. Pentru cazarea, masa, diurna si "alte cheltuieli" ale soferului, consiliul judetean a scos din buzunar 20 de milioane de lei vechi, in conditiile in care un bilet de avion dus-intors pentru alesul doljean nu ar fi costat mai mult de cinci milioane de lei. "E cumva impotriva legii sa mergi cu masina?! Eram bolnav si de fapt nici nu am vrut sa merg, m-a trimis presedintele", a spus Odolbasa. Altfel spus, bolnav fiind, vicepresedintele Odolbasa s-a sacrificat pentru binele doljenilor si a facut si o cheltuiala suplimentara de suparare ca a fost trimis la Viena impotriva vointei sale.
De remarcat este insa faptul ca la un moment dat, in decursul anului 2006, Pane a fost transformat din sofer in specialist al consiliului pentru ca numai asa se poate explica de ce in luna septembrie angajatul figureaza ca reprezentant de drept al CJ Dolj la Reuniunea Grupului Mixt de Coordonare pentru Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera in Bulgaria la Silistra. Pentru cele 28 de deplasari pentru perfectionarea in strainatate a angajatilor din institutie, consiliul judetean a cheltuit in 2006, in total, 1,2 miliarde de lei vechi. Din acesti bani, functionarii au petrecut in medie cate patru zile in tari precum Austria, Marea Britanie, Franta, Italia, Bulgaria, Olanda sau Belgia, cu transportul, cazarea, masa si suvenirurile incluse.
"Fane Valuta" a studiat energia alternativa la Bruxelles
Daca rezultatele pe care le-au avut deplasarile in strainatate sunt practic imposibil de cuantificat in cazul angajatilor din administratia doljeana, in ceea ce priveste consilierii judeteni lucrurile sunt mult mai clare. Toate voiajele alesilor s-au soldat cu rapoarte, insa nici unul dintre acestea nu contine vreo idee sau vreun proiect care sa vina in sprijinul doljenilor. Un prim exemplu ar fi excursia facuta de consilierul Stefan Croitoru (zis "Fane Valuta") la Bruxelles, care a participat in luna octombrie la manifestarea "Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor", alaturi de alti doi consilieri. Intre problemele de prima importanta discutate la Bruxelles s-au numarat energia eoliana si "casele care se incalzesc mai mult de la soare". "Era vorba de simpozioane cu privire la energia alternativa si la stimularea comunitatilor de a investi in alte surse de energie, precum cea eoliana. Alt punct discutat a fost constructia de case pe baza anumitor materiale. Casele construite cu materiale de acest tip se incalzesc mai mult de la soare. Sincer sa fiu, eu voiam mai mult sa se discute despre intreprinderi mici si mijlocii, finantari de proiecte pe fonduri europene sau probleme agricole, dar m-am trezit cu e-mail de la ei ca trebuie sa particip la simpozioanele astea", a spus Stefan Croitoru.
Consilierul Petrescu isi face CV pe banii statului
Alta deplasare in strainatate trecuta la categoria "plimbare pe bani publici" este aceea facuta de consilierul Remulus Chitu si de Daniela Tarnita. In luna mai a anului trecut, acestia au plecat in Suedia doar pentru a hotari restrangerea comisiilor din cadrul Adunarii Regiunilor Europene, ale carei intalniri prilejuiesc cele mai multe dintre plecarile consilierilor in afara granitelor tarii. In timp ce interventiile in cadrul sedintelor de consiliu sunt ca si inexistente, iar proiectele de hotarari initiate in acest sens de alesi lipsesc cu desavarsire, in luna octombrie cinci consilieri au plecat pentru o saptamana in Grecia pentru a participa la cursul "Oportunitati de finantare in UE - Fonduri structurale". Cu adevarat interesant este insa cursul de perfectionare in administratie urmat in luna mai de consilierul Petre Petrescu in Marea Britanie, la Liverpool, curs de o saptamana platit din bani publici, institutia doljeana asigurand in acest caz si cazarea, transportul si diurna alesului.
"Nu poti sa stai inchistat in administratia publica doljeana si sa nu scoti capul pentru a vedea performanta altora. Chestia asta noua s-a adresat noua, specialistilor, pentru ca Liverpool e un fel de zona a Jiului si am inteles ca trebuie sa avem o abordare mai deschisa. Faptul ca deplasarea mea a costat 1.500 de euro e total neimportant in comparatie cu ce am invatat acolo. E adevarat ca nu pot sa spun punctual cum s-a concretizat cursul acesta", a spus consilierul Petre Petrescu.