Octavian STIREANU publica in Azi articolul: "Tocul, geanta si Mertanul", pe care il puteti citi in continuare.
Titlul are doar o simpla potrivire la iambi si trohei cu piesa "Blonda, chiorul si piticul" si nicio alta legatura.
Tripticul in cauza reprezinta zestrea pe care dna Elena Udrea a declarat ca a avut-o la intrarea in politica. Mesajul pe care a vrut sa-l dea la tot natul este ca sunt total neavenite reprosurile ori aluziile rautacioase ca luxul tinutei sale vestimentare, ca si averea considerabila pe care o are ar fi legate de politica. Doamna Udrea a vrut sa decarteze din vreme un subiect ce-ar putea sa devina incomod pentru planurile sale de viitor, anuntand curiosii, de acum si de mai tarziu, ca era bogata inainte de a se imbratisa cu politica.
Problema d-nei Udrea este nu a averii cu care a intrat in politica, ci a acareturilor cu care a iesit din Gara de Nord, la prima sa venire in Bucuresti.
Intre iesirea din gara si intrarea in politica dna Udrea a trait lucruri ce pot fi mult mai interesante decat tocurile, gentile si mertanele pe care le-a agonisit in acest rastimp. De pilda, care va fi fost imboldul sau launtric pentru a se apuca de politica? Cand o fi avut aceasta iluminare, a nevoii de a se sacrifica, cu avere cu tot, in folosul binelui - si banului - public?
Cine o fi fost, oare, acel anonim laborator slefuitor de diamante, care a sesizat cu atata viziune ca in fatuca modesta de pe langa Buzau zac laolalta sclipitoarea deputata de astazi, avocatul stralucit al RAAPPS, mama vitrega atat de devotata, profesorul universitar dr., ministrul ultraperformant cat trei ministri, omul intre oameni si femeia intre femei, politicianul de renume mondial, si chiar norvegian, "Clopotelul" redesteptarii energiei romanesti, iubitoarea neinfranata si dezinteresata de putere, zana melopeelor si "Doamna" nu a stenogramelor, ci a cucurbitaceelor, vorba poetului, care umple cu atata prea-plin politica romaneasca? Cui va trebui sa aducem, oare, prinosul nostru de recunostinta pentru o asemenea veritabila pleasca, picata nu pe capul ingust si nemeritat al unui partid, ci pe spinarea larga a intregului popor?
Un vizionar scrutator va fi fost acela care a pariat pe aceasta veritabila perla neaosa de Plescoi, din moment ce, atunci cand a candidat pentru Parlament, parea o biata Cenusareasa, care a putut sa etaleze, in direct si la ora de varf, ca argumente pentru care sa fie votata, doar mopul si galeata pentru curatenie, ca si carligele de tricotat pulovere, manevrate - ambele categorii de ustensile - cu egala gingasie si persuasiune...
Nu mai departe decat ieri s-a anuntat un nou triumf al luciditatii Guvernului, care a comis, in sfarsit, un gest reparatoriu pentru ignoranta sa de pana acum: a creat un comitet special pentru strategia de turism in Romania, format exclusiv din ministri - si anume doar din cei ai Transporturilor, Educatiei, Sanatatii si Mediului - coordonati, se intelege, de catre ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, insasi doamna Elena Udrea.
Mult i-a mai trebuit premierului sa constate ca ministerul Turismului are succese atat de navalnice incat nu mai pot fi prididite decat cu ajutorul altor patru ministri, subalternizati sub bagheta ilustra a doamnei Udrea. Si nu era mare pacat ca un asemenea om sa aiba insomnii din cauza unui credit netrebnic, un maruntis, acolo, de vreo 3 milioane de euro? In sfarsit, aceasta povara - care nu era a unui singur om, ci, am putea spune, a intregii natiuni, prin efectele pe care le antrena - a fost in sfarsit invinsa. Dna Udrea ne-a anuntat, tot ieri, ca a scapat. Acum isi poate dedica intreaga energie binelui turismului si poporului, in general.
Cand isi ridica privirea de la treburile tarii si scruteaza zarea portocalie spre viitorul luminos al partidului sau, minunata colega si sora si camarada de idei risipeste cu generozitate functii si candidaturi, pe care suratele din partid se intampla chiar sa le ia in serios. Iat-o, de pilda, pe Sulfina Barbu, mare om, mare caracter, abia pomenita in treacat ca ar putea sa fie nominalizata pentru alegeri la Primaria Capitalei, ca a si inceput sa-si intre in rol, dand deja declaratii ca un veritabil primar general virtual. Se pregatesete Monica Macovei, careia de asemenea aceeasi darnica si generoasa dna Udrea i-a facut un branci de aluzie ca ar fi o candidatura nimerita la Primaria Bucurestilor...
Tocul, geanta si mertanul de la intrarea in politica sunt acum doar niste biete amintiri sentimentale. Dna Udrea a intrat in alta etapa. Si ne-a incredintat ca are foarte clar in minte cariera pe care o va urma, spre binele tarii si al poporului sau pe care-l iubeste atata...