Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a tinut vineri, la Consiliul National al partidului, un discurs, deseori si indelung intrerupt de aplauze, in care a facut apel la ratiune si a propus o noua deschidere spre valoarile de stanga prin promovorea acelor pesedisti care cred in ele.
Iliescu s-a declarat deranjat de afirmatiile facute de presedintele Mircea Geoana despre "fesenisti", la lansarea candidatilor PSD pentru PE.
Iliescu a tinut sa raspunda unui antevorbitor, care ii sugerase sa nu mai "urecheze" public conducerea partidului, afirmand ca a avut parte, in viata politica, de acuze si de jigniri carora nu le-a raspuns impulsiv nici atunci cand au venit din partea unor membri ai conducerii partidului.
El s-a referit indirect la Vasile Dancu, invocand o mai veche afirmatie a acestuia, cand a folosit sintagma "produs expirat" la adresa lui.
Iliescu a adus in discutie "mentalitatea primitiva" a unora dintre membrii mai tineri ai PSD, amintind de exemplul lui Emil Cioran, care milita, la 20 de ani, pentru exterminarea fizica a celor mai varstnici de 30 de ani ca solutie pentru regenerarea societatii. "Unii nu ajung pana acolo (la ideile promovate de Cioran - n.r.), dar niste ecouri pot fi receptate. De aceea m-a surprins acel accent critic si ma pastea un gand sa ma adresez intr-un mod dramatic partidului, sa aleaga daca mai au incredere in mine si in ce reprezint eu, si cei care cred ca prezenta mea este o piedica pentru partid", a spus el.
Iliescu a criticat si faptul ca, dupa sedintele Biroului Permanent, "apar tot felul de stiri parazite", si a spus ca isi pune unele semne de intrebare in legatura cu cine manipuleaza "asemenea chestiuni" si in interesul cui. "Sunt asemenea elemente cu mentalitate de slugoi, care vor sa slujeasca seful sau sefii", a adaugat el, fara referiri concrete.
Presedintele de onoare al PSD a mai spus ca este bine ca PSD sa aiba ca membri intreprinzatori si oameni de afaceri, dar acestia trebuie sa renunte la mentalitatea de patroni atunci cand vin la partid.
Iliescu a vorbit despre necesitatea ca PSD sa isi coordoneze mesajele catre electoratul de stanga prin intermediul unor mesageri care sa fie credibili, care nu doar sa rosteasca fraze despre politica social-democrata, ci si sa inspire incredere, "sa aiba suflet de stanga".
Iliescu a adus in discutie si perceptia pe care o are electoratul despre PSD, afirmand ca "oamenii nu simt ca PSD este un partid de stanga, ci unul care oscileaza si nu este suficient de convingator".