Machiavelli.ro: Ion Iliescu: "Cu un presedinte ostil, trebuie sa castigam alegerile nu oricum, ci cu o majoritate convingatoare"

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, la Craiova, ca USL trebuie sa castige alegerile parlamentare nu oricum, ci cu o majoritate convingatoare, pentru a evita orice fel de surpriza in relatiile delicate cu presedintele Traian Basescu care ramane cu atributiile sale constitutionale.
"Am intrat in plan politic intr-o perioada complicata, dificila, tensionata. Cred ca aceste alegeri au menirea sa aduca un element de stabilitate in viata tarii, in viata politica si in guvernarea tarii. De aceea este important nu sa castige oricum aceste alegeri, ci sa castigam cu o majoritate convingatoare, pentru a evita orice fel de surpriza in relatiile delicate cu presedintele tarii care ramane cu atributiile sale constitutionale. Deci este o misiune politica foarte importanta pentru tara si nu pentru interesul de partid al oamenilor nostri si pentru a crea o stare de stabilitate in ciuda faptului ca nu mai avem coerenta pe care am avut-o", a spus Ion Iliescu.
Fostul presedinte al Romaniei a mai afirmat ca guvernarile social-democrate, chiar in anii grei din 90, cum a fost perioada Guvernului Vacaroiu, care a rezistat patru ani intr-o perioada foarte dificila pentru tara, cand se prabusise economia, o lume un sistem au avut coerenta.
"Momentul 1989 nu a fost o schimbare oarecare, atunci s-a prabusit o lume intreaga, un sistem la scara internationala, iar in Romania in conditii dramatice, economia intrand in deriva. A fost o perioada foarte grea. Guvernul Vacaroiu a fost primul care a introdus putina ordine in viata noastra economica. In ciuda acestui lucru am pierdut alegerile in 1996. Dar a fost coerenta in aceasta perioada. A urmat coerenta Conventiei Democrate, care insa nu a rezistat politic. Am revenit in anul 2000 si am avut coerenta si am avut institutia prezidentiala, guvernul, majoritate parlamentara si am asigurat o guvernare buna tarii. Azi nu avem aceasta premisa. Pornim de la o premisa nefericita, cu un presedinte ostil majoritatii parlamentare existente si care trebuie sa se consolideze. De aceea majoritatea trebuie sa fie suficient de puternica pentru ca sa poata impune niste reguli coerente in guvernarea tarii. De aceea trebuie sa abordam aceasta campanie electorala prin semnificatia si prin importanta ei pentru stabilitatea tarii", a spus fostul presedinte al Romaniei.