Smuls de valtoarea meandrelor PSD-iste din sinergia conducerii partidului creat de el, Ion Iliescu si-a acceptat infrangerea si a anuntat ca locul sau nu poate fi alaturi de actuala echipa aleasa de Congres. Mentorul social-democratiei mioritice nu s-a multumit numai cu renuntarea la orice functie, dar a mai anuntat si ca "mediteaza” in continuare daca sa ramana in PSD, chiar daca a recunoscut ca este puternic legat sufleteste de acest partid. Extrem de interesanta a fost insa o alta afirmatie facuta de Iliescu - respectiv cea conform careia patriarhul rozelor PSD-iste este de acum inainte profund interesat de "reunificarea social-democratiei romanesti”, actiune careia ii va acorda tot sprijinul. Ce vrea sa reunifice Iliescu, vom incerca sa vedem putin mai tarziu.
Deocamdata, trebuie sa precizam ca Ion Iliescu nu s-a lasat dus pana nu a facut un aspru rechizitoriu colegilor nerecunoscatori, care s-au debarasat fara regrete de asa un lider "incomod”, autocaracterizat drept o persoana "fara ambitii, dar cu constiinta datoriei”. In context, Iliescu a sanctionat "tranzactiile si aranjamentele” puse la cale, special in vederea debarcarii sale, de catre "oameni care nu nutresc un respect reciproc, ci dimpotriva”. Printre responsabilii "aranjamentelor oculte” care "au viciat” rezultatul Congresului, Iliescu s-a multumit sa-i nominalizeze pe Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc si Vasile Dancu - situatie in care Adrian Nastase (si nu numai) a rasuflat usurat. In discursul final, fostul monarh a profitat de ocazie si le-a amintit colegilor de priza sa la public, aducatoare de multe voturi, intrebandu-se, retoric, daca prezenta sa pe listele PSD-ului a micsorat sau marit cota electorala a partidului perceput drept o formatiune infestata de "corupti si baroni locali”. Tot pe tema succesului electoral, Iliescu nu a omis sa nu se intrebe si daca nu cumva "liderii cu comportament aristocratic si fara legaturi adevarate cu social-democratia” au fost aceia care i-au determinat pe romani sa se indeparteze de PSD. Viu aplaudat la sfarsit, Iliescu si-a reluat locul din sala. Zambetul sau, mai putin vast decat "matricea” care, pe vremuri, i-a adus supranumele de "Ranjet-Voda”, arata clar ca mesajul sau a fost de fapt un dur avertisment adresat actualei conduceri, gen "nu fluierati in biserica, stau cu ochii pe voi si sunt pregatit sa lansez o contraoferta politica”. Ramanand in continuare in partid (el stie pentru cata vreme), Iliescu nu numai ca mai castiga timpul necesar impletirii (sau incalcirii) altor ite politice, dar isi si tine in sah adversarii, pandind practic din coltul careului mai abitir ca un arbitru pus pe rele.
DIP nu vrea pe usa din dos

Pana sa fluiere Iliescu primul offsaid, sigur este ca in PSD colcaie noi nemultumiri. Pentru inceput, se vorbeste de faptul ca Ioan Rus - primadona "grupului de la Cluj”, a reusit sa-i irite pe multi social-democrati care sustin chiar ca Rus il depaseste pe Nastase in materie de aroganta. Pe plai bucurestean, Dan Ioan Popescu a refuzat sa incheie un armistitiu cu Geoana, acceptat initial de subalternul sau pe linie de organizatie, Neculai Ontanu. Concret, Popescu a respins varianta "conducerii prin rotatie” - formula care permite liderilor filialelor sa faca parte, cu randul, din Biroul Permanent National. Anuntand categoric ca el nu vrea "sa se strecoare in forul de conducere pe usa din dos”, Dan Ioan Popescu a cedat locul cuvenit Organizatiei Bucuresti filialei Ilfov, "care a obtinut rezulate electorale mai bune decat noi (pesedistii bucuresteni - n.r.)”. Surprinzator este faptul ca, dupa pierderea alegerilor, nu a intrat in razboi deschis cu Iliescu, ci a jucat dupa scenariul acestuia, ridicand cota de popularitate interna a lui Adrian Nastase - ajunsa la un periculos nivel in lunile ianuarie-februarie. Chiar daca Geoana a refuzat cu obstinatie sa-l scoata pe Iliescu din randul "monumentelor istorice”, multi dintre colegii sai de partid au considerat ca a asistat mult prea pasiv la discursul acuzator al periculosului sau adversar. Constient de tensiunile care colcaie in continuare in maruntaiele partidului, Mircea Geoana i-a indemnat pe toti pesedeii sa depaseasca nivelul nemultumirilor personale si sa refaca unitatea si spiritul de echipa pentru ca PSD sa poata astfel sa "revina in forta” pe scena politica damboviteana.

"Daca PSD nu va mai vrea, veniti la noi, la rromi”

Adept si el al innoirii partidului si promovarii tinerilor (dar nu cu pretul sacrificarii parintelui-fondator Ion Iliescu), Madalin Voicu a fost autorul fara voie al unui moment aparte. Considerand incorect tratamentul rezervat fostului lider, Voicu a adresat un patetic apel pensionatului fara voie: "Daca PSD nu va mai vrea, veniti la noi, la rromi. Oricum noi avem 1,5 milioane de voturi”. Dincolo de umorul involuntar al invitatiei, posibilitatea transformarii lui Iliescu intr-un veritabil bulibasa a reamintit unora dintre PSD-isti si de barfele referitoare la amestecatele origini etnice ale lui Iliescu - prilej de ironice comentarii.

Dupa trecerea in revista si a scurtului moment vesel (pomenit anterior si al carui protagonist a fost Madalin Voicu), trecem acum si la "reunificarea social-democrata” - actiune careia Iliescu a anuntat ca i se va dedica de acum inainte, fara sa precizeze insa ce vrea sa adune laolalta intru slava si marirea social-democratiei mioritice. Dupa cum stim cu totii, singurele formatiuni de acest tip care adasta pe malurile Dambovitei sunt PSD si PD. Este oare posibil ca Iliescu - ejectat de PSD - sa viseze la revenirea sa in fruntea rozelor razvratite pe un cal democrat? Scenariul pare mai degraba o fictiune scapata de sub orice control - asemanator mai degraba proiectelor megalomane care bantuiau imaginatia lui Nicolae Ceausescu, seful de partid al tanarului activist Iliescu. Pentru a pricepe totusi la ce s-a putut referi Ion Iliescu atunci cand vorbea despre reunificarea social-democrata, ne-am adresat direct catorva celebri practicanti ai acestei doctrine: Mircea Geoana, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc.
Reporter: Domnule Mircea Geoana, cum interpretati afirmatia facuta de Ion Iliescu conform careia sprijina reunificarea social-democratiei romanesti?
Mircea Geoana: Reunificarea social-democratiei romanesti este dificil de facut in aceasta perioada in conditiile in care PD-ul pare sa mearga mai mult catre dreapta. Daca se refera la PD, va trebui sa asteptam lamurirea doctrinara a acestui partid si sa vedem care este dinamica politica in Romania. Nu ascundem ca avem un filon de sensibilitate ideologic partial comun cu PD-ul. Daca este vorba de alte partide - care exista sau care sunt virtuale- vom comenta in clipa in care acestea vor deveni ceva mai reale decat sunt in prezent.
Rep: Credeti ca preocuparea lui Iliescu pentru reunificarea social-democrata poate fi interpretata si ca o amenintare - "Daca nu va vedeti de treaba sau nu faceti cum vreau eu, rup o parte din partid si, impreuna cu partidul lui Roman, Enache, etc. va fac concurenta”?
M.G.: Las aceasta analiza in competenta analistilor politici si ziaristilor. Eu va spun un singur lucru, despre care stiu ca este real si va avea loc in perioada urmatoare: PSD-ul revine ca alternativa la actuala putere, este doar o problema de timp si de munca serioasa din partea noastra, iar in acest timp lumea se va lamuri si ca actuala putere sufera de lipsa de solutii si de incoerenta cronica. Ce se va intampla pe zona de stanga, de centru-stanga in anii viitori, vom vedea, dar un lucru este cert: PSD-ul este si va ramane principalul partid al stangii romanesti.


Reporter: Domnule Miron Mitrea, cum traduceti afirmatia facuta de Ion Iliescu: "Sprijin reunificarea social-democratiei”?
Miron Mitrea: M-e greu sa spun ce a gandit presedintele in momentul acela.
Rep: Totusi, tinand cont de contextul politic dambovitean, cum vedeti dvs. aceasta problema?
M.M.: Singurele doua partide social-democrate aflate acum pe piata sunt PSD si PD. Daca ar trebui sa privim lucrurile in mod direct, inseamna ca s-a referit la o unificare PSD-PD.
Rep: S-a discutat ceva de acest gen in PSD, inainte de debarcarea lui Iliescu?
M.M.: Stiti la fel de bine ca si mine ca eu, ca vicepresedinte, nu faceam parte dintre cei care faceau jocurile in partid in perioada respectiva. Probabil ca, daca au avut loc asemenea discutii, ele sunt cunoscute doar de cei 3-4-5 care conduceau practic partidul. Nimeni nu este naiv sa creada ca, si astazi, toti cei 15 care sunt in frunte vor avea aceeasi importanta si aceeasi implicare. Unii pentru ca nu vor, altii pentru ca nu pot. Intotdeauna se intampla asa, intr-o echipa de conducere exista 4-6 lideri care se strang in mod natural si ei conduc partidul. Acuma, printe cei care sunt in prezidiu, l-am recunoscut doar pe Adrian Nastase ca apartinand celor care faceau jocurile inainte.
Rep: In calitate de vechi PSD-ist, credeti ca au mai ramas oameni fideli lui Ion Iliescu in actuala conducere?
M.M.: In mod cert.
Rep: Cam cati?
M.M.: Daca ne-am uita, in mod brut, peste cei 15 cred ca am putea spune ca 7 sunt din fosta echipa a lui Adrian Nastase, 7 din fosta echipa a lui Ion Iliescu si unul care nu a facut parte din nici o echipa.
Rep: Ultimul este Miron Mitrea?
M.M: Nu stiu, stiti voi (ziaristii - n.r.) mai bine care a fost situatia mea in ultima perioada in partid.


Reporter: Domnule Viorel Hrebenciuc, la ce credeti ca s-a referit Ion Iliescu atunci cand a afirmat ca sprijina reunificarea social-democratiei romanesti?
Viorel Hrebenciuc: Nu-mi dau seama. Practic, reunificarea social-democratiei romanesti ar insemna reunificarea PSD-ului cu PD-ul, ca sa ne referim exact. Nu stiu daca la acest lucru s-a gandit domnia sa.
Rep: Bine, dar daca nu ar fi vorba de PD, mai exista cineva sau ceva social-democrat pe piata romaneasca la care sa se fi referit Ion Iliescu?
V.H.: Nu. Nu cunosc alt partid important care sa fie social-democrat.
Rep: Pana acum, in interiorul PSD-ului a existat vreo intentie care sa vizeze readucerea PD-ului la vechea matca FSN-ista?
V.H.: Nu, nu am discutat intre noi asemenea lucru. De altfel, de ani de zile suntem despartiti, cand suntem noi la putere sunt ei in opozitie si invers, dupa cum vedeti. Oricum, viata merge inainte si nu se stie niciodata in ce directie.