HotNews.ro informeaza: Cum vad Nastase si Iliescu revizuirea Constitutiei. Nastase: Revizuirea nu trebuie facuta printr-o formula venita de la Cotroceni. Noi avem un deja un proiect de revizuire cu texte extrem de inteligente (Autor: Victor Cozmei).
"Care cum vine la putere vrea sa-si faca Constitutia asa cum ii convine. Initiativa presedintelui este total neavenita. Ce e aia? Intrebi tu poporul ce vrea, parlament bicameral sau unicameral? Asa rezolvi tu problema unei institutii?", a spus Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD in cadrul dezbaterii "1991: Constitutia Romaniei". Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a propus, in gluma, o alta linie de abordare a problemei: "Eu nu cred ca trebuie sa facem o revizuire a Constitutiei. Consider ca avem nevoie de o abrogare a Constitutiei ca ea oricum nu foloseste la nimic. Eu consider ca trebuie sa pastram doar Curtea Constitutionala, pentru ca CCR va putea sa ne spuna de fiecare data, atunci cand vointa exprimata de puterea sovietelor nu a fost direct formulata, sa ne spuna ce au vrut sovietele, ce au inteles printr-o anumita reglementare".
In cadrul dezbaterii "1991: Constitutia Romaniei", organizata de Fundatia Europeana Titulescu, Centrul de Studii Strategice si Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, Adrian Nastase, Ion Iliescu si mai multe personalitati care au participat la realizarea Constitutiei din 1991, au discutat despre momentele de dupa Revolutie in care democratia romana s-a conturat, despre legea fundamentala a tarii si despre oportunitatea revizuirii in prezent a Constitutiei.
Adrian Nastase si-a inceput discursul din cadrul dezbaterii cu o gluma: "Eu propun sa mergem pe alta linie. Eu nu cred ca trebuie sa facem o revizuire a Constitutiei. Consider ca avem nevoie de o abrogare a Constitutiei ca ea oricum nu foloseste la nimic. Eu consider ca trebuie sa pastram doar Curtea Constitutionala, pentru ca CCR va putea sa ne spuna de fiecare data, atunci cand vointa exprimata de puterea sovietelor nu a fost direct formulata, sa ne spuna ce au vrut sovietele, ce au inteles printr-o anumita reglementare".
Presedintele Consiliului National al PSD a amintit si de momentul revizuirii Constitutiei din mandatul sau de premier: "In 2003, am ajuns sa punem in Constitutie ceea ce nu trebuie sa faca faca un presedinte, nu ceea ce trebuie sa faca. Asta dupa ce Emil Constantinescu a demis un ministru. Poate acum trebuie la fel, sa spunem in Constitutie ce nu trebuie sa faca un prim-ministru, un ministru, un parlamentar".
"Revizuirea Constitutiei nu trebuie facuta printr-o formula venita de la Cotroceni, ci intr-un sens democratic. Cred ca suntem intr-un moment in care unii iau in serios Constitutia si alti nu. La ce foloseste referendumul pentru un parlament unicameral, in conditiile in care schimbarea se poate face numai prin revizuirea Constitutiei, ceea ce presupune un alt referendum? Ce se intampla daca se obtin rezultate contradictorii?", s-a intrebat Nastase.
Presedintele Consiliului National al PSD a recunoscut, totusi, ca textul Constitutiei trebuie revizuit in anumite momente si a mentionat ca partidul sau are un program de revizuire a legii fundamentale.
"Noi avem deja un proiect de Revizuire a Constitutiei cu texte extrem de inteligente. Stim ca uneori pana si Constitutia trebuie adusa la zi", a spus Nastase.
Ion Iliescu a luat cuvantul si a facut un istoric al "momentelor esentiale" in stabilirea si implementarea democratiei din timpul si de dupa Revolutie, culminand cu adoptarea Constitutiei din ‘91.
"Eu cred ca Constituia adoptata in 1991 este o Constitutie buna. Toti specialistii straini ne-au spus atunci ca avem o Constitutie moderna. Intre timp am mai facut unele adaptari la realitatile sociale", a declarat Iliescu.
Referitor la planurile de revizuire a constituiei in prezent, Iliescu l-a atacat pe presedintele Basescu si a calificat intentiile sale ca fiind "inadmisibile".
"Cei care ar trebui sa apere Constitutia, de fapt, acum o ataca prin revizuiri. Ceea ce face presedintele Romaniei este inadmisibil. La noi, modificarea legilor este o maladie deja. Care cum vine la putere vrea sa-si faca Constitutia asa cum ii convine. Initiativa presedintelui este total neavenita. Ce e aia? Intrebi tu poporul ce vrea, parlament bicameral sau unicameral? Asa rezolvi tu problema unei institutii?", s-a intrebat Iliescu.