In ziarul Azi a aparut un articol intiulat "Iliescu ii lasa singuri", pe care il puteti citi in continuare.
'Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anuntat, ieri, ca are in vedere posibilitatea de a renunta la functia onorifica pe care o detine in partid, in functie de rezultatul Congresului si de modificarile prevederilor statutare care vor fi operate cu acest prilej.
In opinia sa, proiectul noului statut al partidului (la care mismaseste de zor cuplul Vanghelie-Geoana intru obtinerea cat mai multei puteri - n.red.), in special introducerea votului pe liste a echipei de conducere, "risca sa transforme partidul intr-o mare de grupuri care se lupta intre ele", situatie care "risca sa rupa partidul".
Ion Iliescu a explicat ca unul dintre motivele pentru care ar putea lua decizia de retragere o reprezinta si varsta, dar, in primul rand, preocuparea ca votul pe liste impus de echipa din jurul lui Mircea Geoana ar putea scinda partidul.
"Este posibil sa ma retrag chiar la Congres, ca sa nu fiu parte la astfel de idei. Am afirmat asta in mod explicit in cadrul Comitetului Executiv National de luni. Nu au fost prea receptivi membrii CExN la cuvintele mele. Soarta Partidului Social Democrat nu ma lasa indiferent", a declarat mahnit fondatorul PSD, adaugand ca, in opinia sa, ideea unor candidaturi in echipe este "nociva si periculoasa" pentru unitatea partidului.
"Am anumite preocupari cu ceea ce se intampla in partid. O sa vedem si Congresul ce va retine din aceste chestiuni. Este al doilea motiv care ma indeamna sa ma retrag din implicarea nemijlocita in treburile partidului", a explicat Ion Iliescu.
"In loc sa selectam ce-i mai bun pentru functiile de presedinte, vicepresedinte, luam la gramada, fiecare cu echipa lui, care intruneste nu stiu ce calitati. Este samanta de subminare a calitatii noastre ca partid.
Au fost oameni care au ridicat in CExN aceasta problema. De ce vreti sa ne siliti sa ne proclamam ca membri ai unei grupari sau alteia, cand noi am intrat in partid ca membri?", a relatat Ion Iliescu, sperand ca, totusi, la Congres, delegatii vor avea intelepciunea sa nu voteze introducerea votului pe liste, masura sustinut frenetic de cuplul Vanghelie-Geoana.
"Este posibil ca Congresul sa schimbe acest lucru prin vot", a precizat Iliescu.
Intrebat ce mesaj le va transmite membrilor partidului la Congres, el a spus ca le va spune acelasi lucru pe care l-a spus si luni la CExN: "Sa revenim cu picioarele pe pamant si sa punem in centru apararea unitatii partidului".
In privinta pastrarii, in continuare, a functiei de presedinte de onoare al partidului, Ion Iliescu a explicat ca nu este interesat ca aceasta sa fie mentinuta in Statutul partidului, functia sa fiind, de altfel, introdusa "din anumite considerente conjucturale", la ultimul Congres.
"Eu nu sunt neaparat interesat sa ma exprim pentru mentinerea macar a acestei functii. Adica, este o chestiune la care eu, personal, nu tin foarte mult; ea a fost introdusa la Congresul anterior, din anumite considerente conjuncturale. Altminteri, personal, nu tin foarte mult la aceasta chestiune", a declarat fostul sef al statului.
Intrebat daca dorinta sa de a nu mai ocupa aceasta functie are vreo legatura cu posibilitatea ca presedintele PSD - cel care propune persoana care ocupa functia de presedinte de onoare - sa fie tot Mircea Geoana, Iliescu a negat. "Nu ma intereseaza, nu are nicio legatura, e vorba de formularea din Statut si eu nu tin neaparat la aceasta prezenta in Statut", a spus Ion Iliescu.
De altfel, inca dupa sedinta de luni a Comitetului Executiv, presedintele de onoare al PSD le-a marturisit unor apropiati ca se gandeste sa se retraga din prim-planul vietii partidului si ca o asemenea scarba ca aceea provocata de respectiva sedinta n-a mai simtit de la ruperea FSN, fiind decis sa nu mai participe la vreo sedinta a forului respectiv, daca tot nu se tine cont de parerea sa.
Surse din PSD au relatat ca toate propunerile pe care Ion Iliescu ori Adrian Nastase le-au formulat in CEx-ul PSD de luni au fost respinse pe banda rulanta si fara vreo justificare de membrii gastii.'