Ion Iliescu sustine ca nu este deloc interesat de functia onorifica de presedinte fondator al PSD. El raspunde astfel invitatiei facute de Mircea Geoana
de a deveni presedinte fondator al partidului.

Propunerea lui Mircea Geoana de a include, prin statut, in ierarhia partidului functia de presedinte onorific nu l-a incantat deloc pe Ion Iliescu. a€žNu ma intereseaza functia. Pentru mine, partid nu inseamna scaun, nu inseamna functii. Asta nu ma intereseaza. Ce inseamna presedinte fondator? Sunt presedinte fondator, n-am nevoie de titulaturi. Nu asta ma incanta pe minea€œ, a spus Ion Iliescu in cadrul unei emisiuni televizate.
Acelasi lucru l-a sustinut Iliescu si in scrisoarea adresata celor trei lideri ai PSD. El le-a transmis acestora ca, pentru el, a€žpartidul nu inseamna un scaun, o functie, ci un crez si un set de principii si valori morale, de la care nu va abdicaa€œ. Tot in scrisoare, Iliescu constata ca a-l ataca ori de cate ori emite o opinie a devenit a€žun fel de obicei pentru unii, iar pentru altii o placerea€œ: a€žDe aceea, resping aprecierile la adresa mea si aluziile unora dintre membrii conducerii partidului, care, fara sa dovedeasca performante personale si aderenta sincera la valorile morale si politice proprii social-democratiei, nu se jeneaza sa dea sentinte si sa puna etichetea€œ.
Fostul presedinte a declarat ca nu ar accepta nici macar includerea unei astfel de functii in statutul partidului. Iliescu a tinut sa precizeze ca in 2002 a anuntat ca a€“ dupa incheierea mandatului de presedinte in 2004 - nu va mai accepta nici un fel de functie executiva, dar ca a revenit la insistentele partidului. a€žAm revenit la o solicitare insistenta a partidului, care a avut niste framantari dupa alegerile locale din vara anului trecut si, intr-un congres extraordinar din august, au facut un apel direct la mine ca sa revin in conducerea partidului si sa particip si in campania electorala, si am cedata€œ, a afirmat Iliescu.

a€žAm statutul meua€œ

Pe de alta parte, Iliescu a tinut sa infirme si zvonurile conform carora nu ar recunoaste actuala conducere a PSD. a€žAsa cum a fost, acest congres este congresul partidului, este forumul statutar al partidului, n-am contestat in nici un fel conducerea aleasa. O dovada in acest sens este ca intru in dialog cu aceasta conducere si incerc sa pun in discutie niste lucruri pe care vreau sa le si sustin in aceasta dezbatere si sa sprijin aceasta conducerea€œ, a declarat senatorul socia-democrat.
Iliescu a mai spus ca scrisoarea pe care a adresat-o conducerii PSD nu este menita sa intretina o polemica de dragul polemicii si ca el, personal, nu are nemultumiri sau frustrari. a€žN-am nemultumiri si n-am frustrari. Eu am statutul meu, nu am nevoie sa mi-l recunoasca nimeni. Indiferent ca sunt prezent in partid sau nu, statutul meu in societatea romaneasca este deja bine stabilita€œ, a mai spus Iliescu.