Consilierul pentru probleme de securitate al prim-ministrului Calin Popescu- Tariceanu, istoricul Marius Oprea, l-a acuzat la sfarsitul saptamanii trecute pe Ion Iliescu de implicare in racolarea de colaboratori ai fostei Securitati.
Directorul Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului, Marius Oprea, a precizat ca inainte de 1989, cand era prim-secretar al PCR, Ion Iliescu dadea aprobari pentru ca fosta Securitate sa-si poata racola informatori din randul membrilor de partid. El a explicat ca, in perioada comunista, Ion Iliescu, in calitate de prim-secretar PCR al judetului Iasi, dadea aprobari pentru racolarea de catre Securitate a informatorilor, dar si pentru ca unii membri de partid care intrau in dizgratia Securitatii sa fie urmariti ori sa le fie instalate microfoane in locuinte. Istoricul a adaugat, ca, potrivit legii CNSAS, Ion Iliescu nu va fi identificat ca a colaborat cu Securitatea, exprimandu-si nedumerirea ca "un nenorocit de informator trebuie supus oprobiului public", iar senatorul PSD, care a dat acele aprobari, "sa stea bine mersi".
Oprea a conchis ca, "in conformitate cu legea CNSAS, Ion Iliescu nu o sa fie gasit ca informator niciodata, intrucat a fost mai sus ca functie". (N.N.)