Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a declarat la Realitatea FM ca, desi puterea avea majoritatea in Curtea Constitutionala, "magistratii mai judeca si cu mintea proprie". In plus exista pericolul ca CCR sa aprobe aceste legi, iar instantele europene sa le declare neconstitutionale.
"Oamenii mai judeca si cu mintea proprie si sunt juristi isi dau seama probabil de responsabilitate, si exista pericolul ca ei sa aprobe si apelurile la instantele europene sa nege fundamentele acestor masuri care sunt neconstitutionale si antisociale asa ca este de apreciat", a spus fostul presedinte.
Referitor la decizia CCR cu privire la pensiile magistratilor, Iliescu a spus ca decizia aceasta are un fundament, "pentru ca e o categorie care are un numit rol in sistemul democratic". "Consecintele unei decizii contrare ar fi putut avea efecte negative asupra corpului magistratilor. In toata lumea magistratii au un anumit statut, iar maniera aceasta foarte simplista, egalizatoare nu are nimic de-a face nici cu democratia, nici cu justitia sociala", a spus Iliescu, care a spus ca nu se poate pronunta cu privire la ce masuri va lua guvernul pe viitor.

Ion Iliescu: "Basescu trebuie sa iasa in fata si sa indice ce masuri trebuie luate acum"

Iliescu a atras atentia ca efectul economic al masurilor de austeritate anuntate de guvern este unul negativ, care adanceste criza din cauza scaderii puterii de cumparare a populatiei. "Domnul Basescu, care si-a asumat aceasta raspundere, el sa iasa in fata si sa indice ce masuri trebuie luate. Nu asta e misiunea presedintelui. El trebuia sa lase Guvernul si sa asculte vocile care au pregatirea necesara. La unele masuri de austeritate nu are cum sa renunte, dar viata trebuie sa-i invete pe toti: cine nu face fata, se lasa de meserie si ii lasa pe altii mai capabili sa ia decizii", a mai spus Ion Iliescu la Realitatea FM.