Senatorul Ilie Sarbu, vicepresedinte Comisia speciala a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe, are un punct de vedere privind discursul lui Traian Basescu la aniversarea a 24 de ani de existenta a Serviciului Roman de Informatii. Puteti citi, in continuare, declaratia senatorului Ilie Sarbu.

Astazi, 26 martie 2014, Serviciul Roman de Informatii aniverseaza 24 de ani de la infiintare, prilej cu care si-a prezentat in cursul diminetii activitatea de bilant pentru anul 2013. Desigur, la acest eveniment nu putea lipsi presedintele statului, care a gafat exact la sfarsitului discursului domniei sale, declarand ca dupa terminarea mandatului nu se va folosi de informatiile primite de la SRI: "De-a lungul a 10 ani, am beneficiat de un volum enorm de informatii, dar i-am asigurat pe ofiterii SRI ca niciodata, dupa ce voi pleca din functie, nu voi utiliza informatiile primite de la ei in batalia politica".
Cred ca sintagma "calculator depasit" a fost prea subtila pentru a descrie mentalitatea si atitudinea pe care le afiseaza, as spune mai degraba ca e un calculator mort, a carui sursa nu mai functioneaza in parametri, afectand componentele sale in totalitate.
Deseori a facut declaratii nepotrivite in legatura cu Serviciul Roman de Informatii, in special de la tribuna prezidentiala, dar acestea parca le intrece pe toate!! Este incredibil cum reuseste sa induca ideea ca noua, oamenilor politici si nu numai, ar trebui sa ne fie teama de ceea ce ar putea divulga din informatiile pe care le primeste de la aceasta institutie, dar ca nu o va face, pentru ca...a promis, i-a "asigurat" el pe ofiterii SRI ca nu va uza de aceste informatii.
Domnule Presedinte Traian Basescu, va reamintesc ca serviciile secrete din Romania nu sunt ograda dumneavoastra, nu ne aduceti noua, romanilor, vreun avantaj ca nu veti folosi tot ceea ce ati aflat in ultimii 10 ani, ci LEGEA va interzice acest lucru! Nu e un troc! Nu suntem la targ! Declaratia dumneavoastra de astazi nu doar ca este penibila, ci extrem de periculoasa si ilogica!
Se subintelege clar ca nu aveti voie sa dezvaluiti secretele pe care le-ati primit in calitate de sef de stat! Nici acum, nici dupa ce vi se va incheia mandatul! Dar propria interpretare a Constitutiei si a legilor, ignoranta si reaua-credinta au condus la derapajele de ieri si de azi! Nu o data ati lasat sa va scape, chiar de la prezidiul din Cotroceni, detalii despre oameni, actiuni, evenimente, pe care absolut nimeni nu avea de unde sa le cunoasca!
Cred ca e de inteles de ce ati simtit nevoia astazi sa reconfirmati faptul ca veti fi discret dupa pierderea mandatului! Sunteti atat de obisnuit sa profitati de orice amanunt sau lucru care v-ar putea aduce victoria in bataliile politice, incat respectarea legilor si a tarii vi se pare desueta.
Tocmai declaratia deplasata de astazi ma face sa cred ca veti folosi informatii impotriva adversarilor politici, asa cum ati procedat de nenumarate ori!